Ook Westlandse waterscouts gaan strijd aan om Kaagcup

Sport
Sinds 1976 vormen de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden een belangrijk evenement voor de scoutinggemeenschap in Nederland.
Sinds 1976 vormen de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden een belangrijk evenement voor de scoutinggemeenschap in Nederland. (Foto: Archief)

Komend weekend verzamelen ongeveer 1600 waterscouts uit de regio zich op de Kagerplassen voor de jaarlijkse Kaagcup Zeilwedstrijden. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei gaan deze tieners, verdeeld over 310 boten, laten zien hoe ze een zeilboot kunnen bestieren. Ook uit regio Westland doen er scouts mee.

Sinds 1976 vormen de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden een belangrijk evenement voor de scoutinggemeenschap in Nederland. Georganiseerd voor waterwerkgroepen ingeschreven bij Scouting Nederland, zijn deze wedstrijden een gelegenheid voor deelnemers om hun vaardigheden te testen en hun teamgeest te tonen.

Verschillende regio’s

De deelnemende scouts komen uit verschillende regio’s, waaronder Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Haarlem en Rotterdam. Voor velen van hen vormen deze wedstrijden het hoogtepunt van het jaar, waarbij de drang om te winnen sterk aanwezig is.

Het Boterhuiseiland dient als uitvalsbasis voor de wedstrijden, waar de scouts hun kampen opslaan en zich voorbereiden op de races. Van boerderijen in weilanden tot afgelegen eilanden en omgebouwde binnenvaartschepen, de deelnemers zullen overal te vinden zijn, klaar voor de uitdagingen die voor hen liggen.

Toeschouwers

Voor toeschouwers die de wedstrijden willen bijwonen, zijn er verschillende locaties langs de oevers van de Kagerplassen waar ze een glimp kunnen opvangen van de actie. Van het uitkijkpunt aan het einde van de Menneweg in Sassenheim tot het schilderachtige Kaageiland, zijn er mogelijkheden genoeg om deel uit te maken van de opwinding, zelfs als je niet zelf het water op kunt.

De prijsuitreiking van de Kaagcup zal plaatsvinden op zaterdagavond, waar de winnende groep de felbegeerde Kaagcup Wisselprijs in ontvangst zal nemen. Met zoveel op het spel staat de Kaagcup 2024 klaar om een van de meest gedenkwaardige evenementen in de geschiedenis van de wedstrijd te worden.