Daniëlle over haar eerste Westlandse triathlon: ‘Moeder zijn én superfit blijven’

Sport
Daniëlle van Schie.
Daniëlle van Schie. (Foto: Westland Triathlon)

Komende zondag vindt de vierde Westlandse Triathlon plaats. Op en rond recreatiegebied De Wollebrand zullen ruim 300 deelnemers zich wagen aan deze combinatieduursport. Het clubgebouw van Westland Wil Vooruit is als gastheer het centrale middelpunt van dit evenement. Er is een keuze uit de kwart- of halve triathlon en in teamverband voor de trio-estafette. Daniëlle van Schie (34) doet in haar eigen Westland voor de eerste keer mee.

Door Marcel Zaat

Van Schie, moeder van drie jonge kinderen, doet mee aan de 1/8 triathlon. “Een jaar geleden werd ik lid van de Westland Triathlon Vereniging. Vorig jaar deed ik de kwarttriathlon in Leiderdorp en de kwart-estafette in Alphen. Ik hou al heel mijn leven ontzettend veel van sporten, maar raak snel uitgekeken op één sport. Triathlon is een verademing hierin.”

Opbouwende schema

In haar eerdere sportcarrière handbalde de in Maasdijk woonachtige Van Schie bij Westlandia en was paardrijden ook een favoriete hobby. Stilzitten is niet opgenomen in haar woordenboek. Steevast trainend bij het Naaldwijkse CrossFit 0174 aan haar basisconditie, liep zij recent ook nog eens de Marathon van Rotterdam en traint zij inmiddels voor haar grote doel dit jaar in Porto, de Ironman 70.3 Cascais Portugal. “Daar ga ik in oktober mee doen aan een halve triathlon (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen, red.) Lijkt mij een geweldige belevenis daar. Ook een aantal leden van onze club gaan mee.” De keus voor de 1/8 triathlon komende zondag past precies in het opbouwende schema voor deze Ironman. “De intensiteit van een triathlon is groot. Gedoseerd er naar toe werken is een must. Ook afwisseling en rust is hierin belangrijk.”


Je kan gerust moeder zijn en superfit blijven

Het niet stil kunnen zitten en prestaties leveren is in huize Van Schie geen onbekend fenomeen. Echtgenoot Roel is immers mededirecteur van Sjaak van Schie BV, wereldwijd al jaren lang bekend als topkweker in de Hortensiawereld. Daniëlle kan genieten van haar drukke bestaan met een zakenman als partner aan haar zijde en opgroeiende kleine kinderen rond haar heen. Gemiddeld twintig uur per week is zij tussendoor fanatiek bezig met sport. “Sporten is ontspanning. Iedereen zou hier tijd voor vrij moeten maken. Het vergt wel enig planwerk binnen het gezin, maar dat is een kwestie van efficiënt indelen. Je kan gerust moeder zijn en superfit blijven.”

Groeiende sport

Volgens Van Schie is triathlon in Nederland een groeiende sport. Waar hardlopen en wielrennen al in de genen van menig sportende Nederlander zit, maakt zwemmen het totaalplaatje compleet. “De combinatie van deze drie sporten is uniek. De wisselmomenten van de onderdelen zijn mooi, maar ook het zwaarst. In je ritme komen blijft telkens pittig.”


Naast het trainen voor een triathlon houdt Van Schie op meerdere gebieden haar fitheid in de gaten. Een goede fyisotherapeut en een diëtist behoren tot haar kring. “Het gaat om die kleine dingetjes. Op tijd er bij zijn bij een eventuele blessure en nog beter, dit vóór zijn. Ook voeding is belangrijk. Wanneer neem je tijdens een wedstrijd een gelletje, een energiereepje of een slok water. Alles goed op elkaar afstemmen levert de meeste energie op.”

‘Échte test op je zelf’

Triathlon wordt vaak weggezet als een superzware sport. Enfin, de Ironman, dat haar oorsprong heeft op Hawaï, met 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen is inderdaad niet voor iedereen weggelegd, maar een 1/8 deel hiervan is volgens Van Schie prima te doen. “Als je een beetje sporter bent is een 1/8e zeker te doen. Ik raad ook geïnteresseerden aan om eens een kijkje te nemen op onze club. Gewoon een proeflidmaatschap aanvragen. Triathlon is een échte test op je zelf. Fysiek en mentaal aan elkaar koppelen, een prachtige combinatie en voor een beetje sporter zeker niet onoverbrugbaar.”


Moederdag

Dat de triathlon, met een inmiddels volgeschreven deelnemerslijst, komende zondag uitgerekend op Moederdag valt is voor Van Schie geen obstakel. “Nee hoor, voor alle moeders en vrouwen is er na afloop een optie tot een gratis massage. Heerlijk de spiertjes laten masseren en daarna ga ik nog even als vrijwilliger achter de bar staan. Vervolgens gaan wij in de latere middag lekker Moederdag met het gezin vieren.”

Voor verdere informatie betreffende programmering van de Westland Triathlon 2024: westlandtriathlon.nl.