Theelers in de prijzen bij Tuinbouw Ondernemersprijs 2023

Tuinbouw
Theelers won de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’.
Theelers won de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. (Foto: TOP)

Het Lierse bedrijf Theelers is in de prijzen gevallen bij de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Het bedrijf won de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. Met de reststromen van glastuinders maken zij theeblends om zo een bijdrage te leveren aan de circulariteit van de tuinbouw. De Tuinbouw Ondernemersprijs 2023 zelf ging naar Van der Avoird Trayplant uit Bavel 

Van der Avoird Trayplant uit Bavel won de prijs voor innovatief ondernemerschap in de tuinbouwsector. Door een innovatief vierlagensysteem telen ze zacht fruit (aardbeien en frambozen) op één hectare met dezelfde opbrengst als 240 hectare. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijs woensdag 29 maart uit in de fossielvrije kas van Koppert Cress in Westland. 

Thee van reststromen

Start-up Theelers zet restmaterialen en bijproducten om tot een nieuw product voor de consumentenmarkt: kruidenthee melanges. Theelers is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van vier kwekers: Corn Bak Bromelia (Assendelft), de Kruidenaer (Etten-Leur), Westlandpeppers (De Lier) en Gova (Nispen). De wijze waarop zij hun krachten bundelen vindt de jury een voorbeeld voor de sector. De vier ondernemers zetten elkaars expertise in om zo samen een stap te zetten in innovatieve productontwikkeling in de glastuinbouw. Pieter Boekestijn: “Theelers staat voor samenwerking, kwaliteit en passie voor horticultuur. We zijn trots en vereerd dat we door onze gewassen samen te brengen de themaprijs ‘nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’ gewonnen hebben. Het is nu tijd om door te pakken met het naar de markt brengen van ons product.”

Veerkracht in crisistijden

Piet Adema, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de prijs: “De Nederlandse tuinbouw is een sector van internationaal aanzien waar we trots op kunnen zijn. Ook in de huidige uitdagende tijd met hoge energieprijzen zie ik dankzij het innovatievermogen en het ondernemerschap hoeveel veerkracht tuinbouwers hebben. De Tuinbouw Ondernemersprijs zet deze ondernemers en de kracht van de sector in de spotlights.”

Tuinbouw Ondernemersprijs voorzitter Michiel F. van Ginkel deed in zijn welkomstspeech een oproep aan de minister om voor de sector met een heldere visie voor de tuinbouw te komen. Hier wordt volgens Van Ginkel op dit moment alleen over de randvoorwaarden gesproken bij de totstandkoming van het landbouwakkoord.