Plustival op 10 november: een feest mét inhoud voor Westlandse senioren

Zorg
Bert Slond kijkt naar het Plustival uit.
Bert Slond kijkt naar het Plustival uit. (Foto: Debbie van Eijk)

Een echt feest met ballonnen, hapjes, muziek; maar ook een informatieve bijeenkomst met deskundige sprekers die waardevolle tips hebben voor senioren. Dat is het Plustival op vrijdag 10 november 2023 in een notendop. Bert Slond, voorzitter van de Seniorenraad Westland, vertelt waarom een bezoekje aan De Kiem in ‘s-Gravenzande die middag zeker de moeite waard is.

Door Debbie van Eijk

Het thema van het jaarlijkse, gratis toegankelijke Plustival is dit keer ‘Senioren in beweging...?!’ Het vraag- en uitroepteken staan er niet voor niets; goed kunnen bewegen is voor veel senioren lang niet vanzelfsprekend, terwijl het wel steeds belangrijker wordt. Plusfestival-voorzitter Bert wijst op de situatie in de zorg, waardoor veel ouderen langer thuis moeten blijven: “Dan is het belangrijk dat je bijvoorbeeld de trap nog op kan.”

Hulpmiddelen

Gelukkig zijn er allemaal hulpmiddelen om langer thuis te kunnen blijven wonen. En daarover gaat het vooral, vrijdag 10 november. Na de opening van de bijeenkomst door wethouder Carlieke van Staalduinen (o.a. Zorg en Welzijn), komt Ellen Verkoelen aan het woord. Zij is raadslid en fractievoorzitter in Rotterdam, voor de partij 50PLUS en is goed bekend met wat er aan hulpmiddelen op de markt is. 

Hetzelfde geldt voor Karel Kans, praktijkonderzoeker bij ROC Mondriaan, die bekend is met het vernieuwende traject ‘Technologie in de zorg’. Vanuit zijn functie zit hij dicht op het spreekwoordelijke vuur. Daarnaast is de heer Kans ook actief bij de iZi-woning in Den Haag. In deze woning zijn meer dan 90 slimme hulpmiddelen aanwezig die het dagelijks leven veiliger of makkelijker voor je maken. Hier kunnen geïnteresseerden elke vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur een rondleiding krijgen van de iZi-ambassadeurs en hulpmiddelen zien en uitproberen.

Informatiemarkt

Op 10 november haalt de Seniorenraad, voor het eerst in samenwerking met Gemeente Westland, tijdens het Plustival de expertise uit de regio naar het Westland.

Op het vorige Plusfestival, in 2022, stond het onderwerp ‘wonen’ centraal. Er was toen een informatiemarkt met tal van organisaties om bezoekers tips te geven. Zo was er Martin Droog, die vertelde over de aanpassingsmogelijkheden van verschillende soorten woningen. Ook dit jaar is hij van de partij; dit keer met een lijst waarop bezoekers kunnen aanvinken wat er bij hen in huis moet gebeuren om de woning bewoonbaar voor hen te houden. Het zijn dit soort concrete tips die senioren na afloop mee naar huis nemen. Op de informatiemarkt staan ongeveer achttien organisaties, waaronder energiecoaches, wooncoaches, zorginstellingen als Pieter van Foreest, Careyn en Cardia, Westlandse ouderenorganisaties en Vitis Welzijn. 

Digitale veiligheid

Maar behalve nuttig en leerzaam, wordt het Plustival ook gewoon heel gezellig. Een middag om, samen met andere Westlandse senioren, te genieten van het goed verzorgde programma. Naast bovengenoemde sprekers komt de politie vertellen over digitale veiligheid. In een interactieve presentatie geven zij tips en tricks om niet in de val te trappen van een (cyber)crimineel. Verder is er muziek van de bekende Westlander Peter Jacobs, die piano speelt maar ook over de markt loopt met een accordeon om, met zeemansliedjes en Franse musettes de sfeer erin te brengen.

Een van de hoogtepunten waar Bert zelf erg naar uitkijkt, is bovendien een theaterstuk over ouderenmishandeling: ‘AU!derdom’, door Theater In Feite. AU!derdom vertelt het verhaal van Gerda en Bram. Gerda wordt door haar overspannen mantelzorger geholpen, maar ook geslagen. Bram wordt financieel uitgebuit door zijn zoon en schoondochter. Als Gerda en Bram elkaar ontmoeten, komen er scheurtjes in de muren waarachter hun geheimen zitten.

Ballonnen en bitterballen

Kortom, het Plustival wordt een mooi uitstapje. Met ballonnen en bitterballen. Het evenement is niet alleen bedoeld voor ‘oudere’ senioren, maar ook voor jongere: “Voor mensen vanaf vijftig jaar zijn de tips ook al heel geschikt, om zich voor te bereiden.” Voor senioren die al in een levensfase verkeren waarin bewegen lastiger wordt, is het prettig herkenning te vinden bij elkaar: “Je kunt elkaar helpen, elkaar vertellen over mogelijkheden die je zelf hebt ontdekt. Er ontstaat een gesprek.”

Zalencentrum De Kiem aan de Koningin Julianaweg 91 in ‘s-Gravenzande is goed bereikbaar per bus, maar ook parkeren in de buurt gaat prima. Het Plustival vindt plaats op vrijdag 10 november van 13.00 uur tot en met 17.00 uur.