Week van de Mantelzorg afgetrapt in Monster: ‘Mantelzorgers ervaren regeldruk’

Zorg
Mantelzorg kan intensief zijn. Een moment van ontspanning is dan juist extra fijn en ook nodig, aldus mantelzorgconsulenten Marjon van Oosten (l) en Esther van Dijk (r).
Mantelzorg kan intensief zijn. Een moment van ontspanning is dan juist extra fijn en ook nodig, aldus mantelzorgconsulenten Marjon van Oosten (l) en Esther van Dijk (r). (Foto: PR)

Jaarlijks is er rond 10 november in Westland extra waardering voor mantelzorgers: de Week van de Mantelzorg. Een week waarin aandacht is voor alle intensieve zorg die partners, familie, vrienden en bekenden geven. Dit jaar wordt specifiek stilgestaan bij de ‘regeldruk’ waar mantelzorgers mee kampen.

“Mantelzorgers doen veel meer dan zorgen voor”, zegt Marjon van Oosten, consulent mantelzorg van Vitis Welzijn. “Ze houden zich vaak ook bezig met regeltaken rond de zorg voor hun naaste. Het doen van administratie en het uitzoeken van wat regelgeving inhoudt voor henzelf of hun naaste kost mantelzorgers behoorlijk veel tijd. Gemiddeld zijn ze zo’n vier uur per week kwijt aan ‘papierwerk’ en loketten aflopen.”

Veel mensen die mantelzorg verlenen belanden nogal eens in een doolhof van formulieren en ingewikkelde procedures. “Bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen of het achterhalen van vergoedingen.”

Marjon van Oosten geeft aan dat mantelzorgers die al drukdoende zijn met hun mantelzorgtaken deze administratie doorgaans dubbel zo zwaar ervaren.

“Het kan fijn zijn om een naaste te ondersteunen, maar ook best pittig”, vervolgt ze. “Het merendeel van de mensen die mantelzorg verlenen, combineert dit met werk of studie, gezin en hun sociale leven. Dit kan de nodige druk leggen op mantelzorgers. Om overbelasting te voorkomen, helpt het als zij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan regelwerk.”

Schouderklop

Mantelzorg NL, de landelijke belangenvereniging voor mensen die regelmatig voor een hulpbehoevende naaste zorgen, vindt dat de regeltaken mantelzorgers mantelzorgvriendelijker moeten. De belangenbehartiger is daarom een petitie gestart: Stop de #regelkolder; maak mantelzorgers belangrijker dan regels.

“Naast het tekenen van de petitie kunnen inwoners meer doen”, merkt Marjon op. “Geef iemand die voor een ander zorgt eens een compliment. Dat mag natuurlijk altijd, maar zeker in de Week van de Mantelzorg! Mantelzorgers vinden de zorg vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering.”

Deze week geeft Vitis Welzijn, in samenwerking met de gemeente Westland, geregistreerde mantelzorgers een bijzondere schouderklop. “We zetten mantelzorgers in het zonnetje met een leuke, ontspannende activiteit. Een moment om even te genieten, niet te hoeven zorgen én niet bezig te hoeven zijn met administratieve rompslomp.”

Feestelijke aftrap

Dinsdag 7 november was de feestelijke aftrap bij The Vineyard in Monster. Daar schoven ruim zestig Westlandse mantelzorgers aan voor een smakelijke brunch. In de middag genieten nog eens veertig mantelzorgers van een high tea en laten dertig mantelzorgers zich van hun meest creatieve kant zien tijdens crea workshops.