Welzijn op Recept van Vitis: ‘Geen pilletje, maar welzijn’

Zorg
Iris Bakker: “Wachtkamers van huisartsen zijn deels gevuld met mensen die om zorg vragen, terwijl de oplossing veelal op het gebied van hun welzijn en levensplezier te vinden is.”
Iris Bakker: “Wachtkamers van huisartsen zijn deels gevuld met mensen die om zorg vragen, terwijl de oplossing veelal op het gebied van hun welzijn en levensplezier te vinden is.” (Foto: George Ongkiehong)

Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk of eenzaamheid. Hierbij kan Welzijn op Recept van Vitis Welzijn een oplossing bieden.

Bij Welzijn op Recept draait het kortweg om een verwijzing om het welzijn van iemand te verhogen. “De naam is treffend gekozen”, vindt Iris Bakker. Zij is welzijnsadviseur en het aanspreekpunt voor Welzijn op Recept namens Vitis Welzijn. “In plaats dat een (huis)arts een patiënt doorverwijst naar een collega of het ‘traditionele pilletje’ voorschrijft, wordt doorverwezen naar welzijn.”

Leuke en ontspannende dingen

“De oplossing voor mensen met fysieke klachten, die geen fysieke oorsprong hebben ligt doorgaans niet in een medische aanpak”, vervolgt ze. “Uit onderzoek blijkt dat zij vooral baat hebben bij het doen van dingen die ze leuk of ontspannend vinden. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten, kunnen inwoners met psychosociale problemen lekkerder in hun vel gaan zitten.”

Soms is het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan, weet Iris. “Welzijn op Recept biedt het duwtje in de rug om met een positief gevoel weer nieuwe stappen te ondernemen.”

Huisbezoek

Iris gaat vrijwel altijd op huisbezoek. “Het verlaagt de drempel”, zegt ze. “Mensen voelen zich in de eigen vertrouwde omgeving vaak toch wat vrijer om te praten.”

Tijdens het gesprek met de doorverwezen inwoner probeert Iris te weten te komen welke oorzaken bijdragen aan het verminderde welbevinden. “Het achterhalen van de onderliggende problemen kan soms best ingewikkeld zijn”, geeft ze aan. “Meerdere factoren kunnen namelijk een rol spelen.”

Meer kleur

Ze denkt vervolgens mee over de manier waarop de doorverwezen inwoner het leven meer kleur kan geven, ondanks klachten of beperkingen. Dat welzijnsadviseurs een goed overzicht hebben van informele netwerken en het activiteitenaanbod om de hoek is daarbij een groot voordeel. “Wat wil iemand, waar wordt hij of zij gelukkig van en waar liggen de precieze behoeftes? Omdat iedereen anders is en andere wensen heeft, is er altijd sprake van maatwerk”, vertelt Iris. “Onze organisatie (Vitis Welzijn, red.) biedt veel aan, dat is echt een luxe. Mensen hervinden hun energie en veerkracht door zich onder andere aan te sluiten bij activiteiten in het wijkcentrum of het doen van vrijwilligerswerk. Het kan ook zijn dat er eerst een andere ondersteuning nodig is, denk hierbij aan stress verminderen door inzicht en aanpak van schulden.”

Samen sta je sterker en voel je je verbonden

Veel activiteiten waarnaar Iris inwoners begeleidt, zijn groepsactiviteiten, zoals samen eten en koffie drinken of sporten. “Bij een groep horen is fijn. Samen sta je sterker en voel je je verbonden.”

Meerwaarde

Een welzijnsinterventie heeft echt meerwaarde, stelt Iris. “Soms is alleen je verhaal doen al voldoende, dat er aandacht en tijd voor je is. Tijd die eerstelijns zorgprofessionals door toegenomen werkdruk beperkt hebben.”

Voor de toekomst hoopt Iris dat nog meer huisartsen gaan meedoen en dat het aantal verwijzingen verder groeit: “Omdat het kansen biedt”, benadrukt ze. “Een verwijzing naar welzijn zou net zo gewoon moeten zijn als een verwijzing naar bijvoorbeeld fysiotherapie of een specialist. Welzijn op Recept is ondersteuning die je iedereen gunt.”