Extra kopje koffie voor huishoudelijke hulp op gespannen voet met wachtlijsten Wmo

Zorg
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

Huishoudelijke hulp bieden met de menselijke maat en ruimte voor sociaal contact. Bijvoorbeeld met tijd voor een extra kopje koffie. Dat doel heeft het college van B en W vastgelegd in de begroting. Maar tegelijkertijd moeten ook de wachttijden bij de Wmo worden verkort. Die twee wensen staan op gespannen voet met elkaar, blijkt uit antwoorden op vragen van Westland Verstandig.

Een extra kopje koffie voor de huishoudelijke hulp kan een hoop verschil maken, is het idee. Zo kan de thuiszorgmedewerker eenzaamheid vroeg herkennen en beperken. Of lichamelijke problemen. Dan kan zij (of hij) schakelen met zorg- en welzijnsprofessionals voor een passende oplossing. 

Extra kwartier

Westland Verstandig pleit daarom al een hele tijd voor een extra kwartier werktijd voor huishoudelijke hulpen en vroeg het college of dat al ingevoerd is. Dat is niet het geval, laat het college in reactie daarop weten. De reden: de wachtlijsten zijn nu al te lang. “Cliënten moeten gemiddeld 8 tot 12 weken wachten totdat zij huishoudelijke hulp kunnen ontvangen,” schrijft het college. Het gaat hierbij om een landelijk probleem door toenemende vergrijzing en het personeelstekort in de zorg. 

Verder blijkt de behoefte aan het extra kopje koffie niet zo groot te zijn als men dacht: “Wij hebben cliënten gevraagd naar de behoefte aan een persoonlijk gesprek. 57% geeft aan dat zij hier geen behoefte aan hebben, 41% van de mensen geeft aan dat dit al gebeurt en 2% geeft aan dat zij hier wel behoefte aan zouden hebben.”

Eenzaamheidsbestrijding

Dat er iets aan eenzaamheidsbestrijding moet gebeuren, staat voor de gemeente echter buiten kijf: “Daarom zoeken wij met zorgaanbieders naar mogelijke oplossingen. Wellicht is een alternatieve invulling toch mogelijk.”

In mei laat het college daar meer over weten.