Loopgroep brengt vredesfakkel naar Naaldwijk voor zieke vriend

Zorg
'In die jaren maak je leuke dingen mee, zoals weekendjes weg, etentjes, maar ook de minder leuke dingen. Op dat moment probeer je er voor elkaar te zijn.'
'In die jaren maak je leuke dingen mee, zoals weekendjes weg, etentjes, maar ook de minder leuke dingen. Op dat moment probeer je er voor elkaar te zijn.' (Foto: FL)

Het initiatief om op 5 mei 2024 de Nationale Bevrijdingsvuurestafette (BVE) te gaan lopen, was al gelanceerd binnen Loopgroep WIN. Maar toen ze een paar maanden geleden te horen kregen dat een van hun teamgenoten was getroffen door de ziekte ALS, was het meteen duidelijk: “Nu gaan we de 130 kilometer van Wageningen naar Naaldwijk rennen om geld op te halen voor ALS Nederland en dus ook indirect voor onze vriend.”

Aad de Groot, Eric Schwiebert, Hans van Vliet, Ard Persoon en Frans Sijbers laten er geen misverstand over bestaan: de melding eind 2023 dat hun vriend lijdt aan ALS maakte diepe indruk. “Hij kampte al iets langer met klachten, maar toen we hoorden dat de diagnose ALS gesteld werd, was dat wel een klap voor ons allemaal”, zegt Aad de Groot. “We zijn een vriendengroep die al sinds 2005 vanuit SV Loosduinen hardloopt met elkaar. Loopgroep WIN is ontstaan uit de loopgroep Madestein (Lex Thoen), waarvan onze zieke teamgenoot vanaf ongeveer 1990 deel uit maakte. We trainen twee keer per week. Dat schept uiteraard een band. In die jaren maak je leuke dingen mee, zoals weekendjes weg, etentjes, maar ook de minder leuke dingen. Op dat moment probeer je er voor elkaar te zijn. Daarom hebben we dus ook besloten om de BVE te gaan lopen voor het goede doel. We hopen minimaal 7.500 euro op te halen en het ziet er naar uit dat we dit gaan halen, want we zijn nu al over de 5.000 euro heen. Meer mag natuurlijk altijd.”

Zoons

In totaal lopen er op 5 mei ongeveer vijftien WIN-renners mee. En het bijzondere is: ook twee zoons van hun zieke teamgenoot maken deel uit van het team. “Hij belde ons op dat zijn twee zoons graag met ons mee zouden lopen”, aldus informeel WIN-‘voorzitter’ Eric Schwiebert. “Zij maken dan wel geen deel uit van onze WIN-groep, maar voor hen maken we natuurlijk altijd ruimte, zelfs als dat zou betekenen dat een van onze eigen lopers niet mee kan. Het is immers een prachtig gebaar van deze twee kinderen voor hun vader.”

Fakkel

De deelnemers van de WIN-groep starten in de nacht van 4 op 5 mei rond half 1 ’s nachts en vertrekken vanaf het 5 Mei Plein bij Hotel De Wereld, het fameuze hotel waar in 1945 de vrede werd getekend. Frans Sijbers zegt: “Vandaaruit lopen we in tweetallen rustig naar Naaldwijk. We hebben natuurlijk de brandende vredesfakkel bij ons. Net als veel andere teams dragen we die naar ons eindpunt, waar we met de fakkel gezamenlijk het bevrijdingsvuur aan zullen steken. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren en koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. In ons geval is het dus ook een symbool van steun naar onze teamgenoot.”

Cheque

De gehele groep verwacht rond 2 uur ’s middags in Naaldwijk te arriveren. De precieze plek is nog niet helemaal zeker, maar het zal het Wilhelminaplein of het herdenkingsmonument aan de Verdilaan zijn. “Daar zullen we worden welkom geheten door Streetband de Herriemenie”, verklapt Aad de Groot. Hans van Vliet vult aan: “Ook hebben we de burgemeester of wethouder uitgenodigd om aan hem of haar de cheque met daarop het opgehaalde bedrag voor ALS te kunnen overhandigen.”

Doel is om met het geld het onderzoek naar en behandeling van deze vervelende ziekte te verbeteren

“Doel is om met het geld het onderzoek naar en behandeling van deze vervelende ziekte te verbeteren. En dat kan niet snel genoeg gaan, want vooralsnog is ALS een meedogenloze ziekte. In Nederland leven ongeveer 1500 mensen met ALS. Jaarlijks komen hier ongeveer 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er 500 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Daarom hopen we dat mensen ons financieel zullen steunen en sponsoren, en daarmee ook onze teamgenoot en al die andere mensen die aan ALS lijden.”

Loopgroep WIN sponsoren? https://hardlopen.alsacties.nl/teams/loopgroep-win.