Laatste wens van Wil (82) uit ‘s-Gravenzande in vervulling bij Keukenhof

Zorg
Wil de Walle van der Meer, samen met haar partner, dochters en kleinkinderen in het Oranje Paviljoen.
Wil de Walle van der Meer, samen met haar partner, dochters en kleinkinderen in het Oranje Paviljoen. (Foto: Heleen Valstar)

Het kon niet op voor Wil(lemijn) de Walle-van der Meer. Op woensdag 27 maart mocht zij niet alleen een cheque van Kringloopwinkel Re-Sell overhandigen aan Stichting Ambulancewens; zij zag tevens haar laatste wens in vervulling gaan door een bezoek te brengen aan De Keukenhof.

Wil is ongeneeslijk ziek, ontdekte haar familie enkele weken geleden. Dat bracht haar kleindochter Isabeau tot een ontroerende vraag: of oma nog een laatste wens had. Hier had Wil zelf nog helemaal niet aan gedacht. Dat kwam deels door haar recente acute ziekenhuisopname na een MRI-scan, maar ook door haar levenslust en dankbare levensinstelling; ze vindt zelf dat ze in haar leven al heel veel wensen vervuld heeft zien worden.

Keukenhof

De vraag van haar kleindochter zette Wil aan het denken. Een reclame-uiting op TV bracht haar bij De Keukenhof. Ook al had ze deze lang geleden een keer samen met wijlen haar man Herman de Walle bezocht, haar tuindersverleden maakte dat ze dit graag nog een keer wilde doen; dit keer samen met haar partner Wim Voois. Het was er nog niet van gekomen, tot woensdag 27 maart Stichting Ambulancewens haar wens mogelijk maakte.

Bijzonder gebaar

Tot kort voor haar ziekbed was Wil sinds enkele jaren vrijwilliger bij Re-Sell te ’s-Gravenzande. Gelukkig zijn er veel mensen die de kringloopwinkel hun overbodige spullen gunnen. Van de opbrengst schenkt Re-Sell een aantal keer per jaar een donatie aan een goed doel. Begin deze week werd Wil verrast door Re-Sell vrijwilliger Marijke Vaarting. Het Re-Sell bestuur had besloten een bedrag van drieduizend euro te doneren aan Stichting Ambulancewens en Wil mocht dit namens Re-Sell aan de ambulancevrijwilligers schenken op de dag dat haar wens om de Keukenhof te bezoeken in vervulling ging. Een bijzonder mooi gebaar, dat Wil in dankbaarheid aannam.


Wil de Walle van der Meer, samen met Frans Saas en Heinie van Harn van Stichting Ambulancewens. (Foto: Anne-Marie Walgering-de Walle)

Dierbare herinnering

Dankzij Stichting Ambulancewens en haar vrijwilligers Frans Saas en Heinie van Harn, genoot Wil met haar partner, vijf dochters en twaalf kleinkinderen woensdag van een uniek bezoek aan De Keukenhof, volgens hen het mooiste lentepark ter wereld! Niet alleen het zonnetje maakte het bezoek aan De Keukenhof uniek. Ook het bezoek aan de nog in opbouw zijnde Oranje Paviljoen was bijzonder. Het paviljoen was gesloten, maar dankzij de welwillende medewerking van de duty manager van De Keukenhof mocht het voltallige gezelschap het paviljoen in om een aangetrouwd familielid van Wil, Heleen Valstar, te bezoeken die met haar team bezig was een en ander in te richten. 

Bloemkweker

Wil en Herman waren in hun werkende jaren bloemkweker, en hun hoofdteelt bestond uit fresia’s. Bijzonder was het dan ook dat het team van Heleen Valstar bezig was het Oranje Paviljoen aan te kleden met deze heerlijk geurende bloem, die dierbare herinneringen bij Wil en haar dochters opriep.


Wil de Walle van der Meer, samen met haar partner Wim Voois. (Foto: Renate de Walle)

Enorm dankbaar

Na De Keukenhof vertrok de ambulance, gevolgd door het hele gezelschap naar de Noordwijkse boulevard, zodat Wil nog kon genieten van het uitzicht op zee, wat ook een wens voor haar was. De (klein)kinderen werden getrakteerd op een patatje en bitterballen op het terras van een zeepaviljoen. Aan het eind van de dag, voordat de ambulance richting de hospice vertrok, reed deze nog even langs Wils huis waar zij bijna 53 jaar heeft gewoond en het appartement waar Wil acht jaar tot voor haar opname woonde, zodat Wil op beide geliefde huizen een laatste blik kon werpen. Wil: “Wat een bijzondere dag was het, ik ben enorm dankbaar!”