Zó verwijder je vlekken uit leer

Accessoires
Een vlek in leer is zonde, maar makkelijker schoon te maken dan je denkt!
Een vlek in leer is zonde, maar makkelijker schoon te maken dan je denkt! (Foto: Adobe Stock)

Een prachtige leren bank of fauteuil: het is ongetwijfeld dé eyecatcher in jouw woonkamer. Zo’n item wil je natuurlijk lang mooi houden. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en is een vlek al snel gemaakt. Met déze tips verwijder je vlekken uit leer!

Vetvlek verwijderen uit leer

Een vetvlek is het vervelendst om schoon te maken. Pak een schone, droge doek en dep hiermee op de vlek. Door te deppen verwijder je een deel van het vet uit het leer, zonder dat je dit uitveegt. Pak er wat talkpoeder bij, strooi dit over de vlek en laat het een nachtje intrekken. Het poeder neemt het vet op. Handig! Borstel ‘s ochtends voorzichtig het talkpoeder van het leer af. Voilà: de vlek is nu (grotendeels) verdwenen. 

Watervlek verwijderen uit leer

Oeps! Heb je een glas water over jouw leren stoel of fauteuil laten vallen? Zonde. In tegenstelling tot andere materialen zorgt water op leer voor een vlek. Deze is gelukkig makkelijk weg te halen met een lederspons of zachte borstel. Wrijf hiermee over de vlek. Let op: doe dit met beleid. Je kunt ook een ander leren item (zoals een stukje leer) gebruiken om de watervlek weg te wrijven.


Vetvlek verwijderen met zeep

Veel schoonmaakmiddelen bevatten agressieve ingrediënten. Dit tast het leer aan. Met behulp van een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, kun je zonder problemen (vet)vlekken uit leren meubels verwijderen. Tip: doe een beetje groene zeep in een bak met water en pak een schone borstel of spons. Doop de borstel in het water en veeg het leer zachtjes schoon. Als de vlekken hardnekkig zijn: verdeel wat pure groene zeep over de vlek en laat dit intrekken. Neem het daarna af met een vochtige doek.

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!