Plafond schilderen: met déze 5 tips krijg je een strak resultaat

Accessoires
Voorkom strepen met déze handige tips!
Voorkom strepen met déze handige tips! (Foto: Canva)

Het plafond mag gezien worden, zo vertelden al meerdere interieurstylisten aan Rodi Wonen. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en het plafond te verven! Heb je dit nog niet eerder gedaan? Lees dan snel verder, want met déze tips krijg je een strak resultaat zónder strepen. 

Een geschilderd plafond zorgt voor een stijlvolle look; of het nu gaat om het plafond in je woon-, slaap- of eetruimte. Kies een mooie muurverf uit van hoge kwaliteit, gemaakt op waterbasis. Bekende merken zijn Flexa, Sigma, Sikkens, Boss , Wijzonol, Levis en Caparol. Goedkope verf klinkt aantrekkelijk, maar dekt een stuk minder goed. Ook de kwaliteit van het verfmateriaal is belangrijk. Met een hoge kwaliteit vachtroller neemt de verf goed op én is de kans op strepen klein. 

Plafond schilderen: stap 1

Start met het reinigen of stofzuigen van het plafond. Wil je het plafond in de keuken verven? Reinig dit met een oplossing van ammonia. Let op, dit is een vrij agressief schoonmaakmiddel. Je kunt ook zachtere reinigingsmiddelen gebruiken, zoals St. Marc.. Is het plafond niet vettig maar juist stoffig? Pak dan de stofzuiger en een borstel, anders wrijf je het vuil later weer in het plafond. Als het om een nieuw plafond gaat, is het slim om deze eerst in de primer te zetten. Hiermee wordt de zuigende werking van het plafond opgeheven.

Plafond schilderen: stap 2

De tweede stap is het afplakken van wanden, raamkozijnen en andere voorwerpen. Dit bepaalt het eindresultaat, dus neem er de tijd voor! Soms kost het afplakken meer tijd dan het schilderen. maar je bent wél gegarandeerd van een strak resultaat zonder bang te zijn dat je buiten de lijntjes schildert. Gebruik brede en lange stukken tape voor een strakke afgrenzing.

Plafond schilderen: stap 3

Bij verlaagde plafonds, zoals van gipsplaat, zie je regelmatig naden langs de muur en plinten. Dit komt vooral voor bij scheve muren of ongelijke plafonds. Tip: werk deze naden weg met een overschilderbare acryllaatkit. Het afkitten is geen moeilijke klus en het verschil valt goed op zodra het plafond geschilderd is. Na het kitten kun je gelijk beginnen met verven!

Zó mooi en strak kan een geschilderd plafond eruitzien! 

Plafond schilderen: stap 4

Verf met een ronde borstel of kwast langs de randen (hoeken) van het stuk plafond dat je wil verven. Ga hier vervolgens met de kleine roller nogmaals overheen. Op die manier haal je het streeppatroon weg dat de kwast achterlaat én wordt de verf gelijkmatig verdeeld. Hierna kun je met de grote roller het stuk plafond afwerken. Laat de banen elkaar overlappen en verdeel de verf door er in de breedte nogmaals overheen te rollen. Werk op deze manier in gedeeltes het plafond af en schilder ‘nat in nat’, zo voorkom je strepen. Werk hierbij tegen het licht. Op die manier zie je perfect waar je bent gebleven. Let op: doe niet té veel verf op de roller, om afdruipen van de verf te voorkomen.

Plafond schilderen: stap 5

Heb je een stuk plafond geverfd? Probeer dan zoveel mogelijk afplaktape te verwijderen. Dit lukt het beste als de verf nog nat is. Meestal kun je het hele plafond afwerken en dan pas de tape verwijderen, maar in warme omstandigheden droogt verf op waterbasis snel op. Er bestaan heel wat verschillende soorten afplaktapes.  Bij professionele tape kun je aflezen hoelang je ‘m maximaal mag laten hangen zónder sporen achter te laten. Koop zeker geen goedkope afplaktape. Goedkoop is duurkoop, want deze kunnen helaas veel schade aanbrengen.

Veel succes met het schilderen van jouw plafond! Met déze tips gaat het ongetwijfeld goedkomen. 

Meer praktische tips?

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!