Wil je ook je huis verduurzamen?

Duurzaam
verduurzamen? energiezuinige lampen
verduurzamen? energiezuinige lampen (((((Foto: abel&tosh)))))

online duurzaamheidsscan


Met deze handige online scan bereken je in een paar minuten hoeveel je kunt besparen met verschillende energiebesparende voorzieningen. Start de scan


kun je ook verduurzamen met hulp van de gemeente? 

Zeker. Verschillende gemeenten en provincies stimuleren bijvoorbeeld het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. De voorwaarden kunnen verschillen per gemeente of provincie. Daarnaast biedt het Nationaal Energiebespaarfonds in samenwerking met de SVn de Energiebespaarlening aan. Er zijn leningen beschikbaar voor zowel particuliere woningeigenaren als voor VvE’s. Hiermee kun je tot 25.000 euro lenen tegen een aantrekkelijke vaste rente. Je kunt ook boetevrij vervroegd aflossen.

zijn er nog andere opties voor financiering? 

Als je onvoldoende eigen middelen hebt voor het verduurzamen van je huis dan is het een optie om een persoonlijke lening af te sluiten. Dat gaat gepaard met een belastingvoordeel. Als je een persoonlijke lening afsluit voor verbetering van je woning, is deze rente fiscaal aftrekbaar.

kun je energiebesparende maatregelen mee financieren bij aankoop van een huis? 

Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je de extra kosten aan energiebesparende voorzieningen tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van je woning lenen. 

Bij de inkomenstoetsing wordt bepaald hoeveel je precies kunt lenen. Investeringen in energiebesparing blijven tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. Bij een woning waarover het hele jaar net zoveel energie is verbruikt als er wordt opgewekt (nul-op-de-meter woning) is dit zelfs 25.000 euro met energieprestatiegarantie en 15.000 zonder deze garantie. Je inkomen moet wel minimaal 33.000 euro zijn. Die garantie is trouwens een verzekering die je afsluit met je bouwbedrijf. Het garandeert dat je afgesproken energiebesparing daadwerkelijk haalt.

welke energiebesparende voorzieningen vallen daar onder?

Daaronder vallen: gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie, energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie inclusief hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

worden er voorwaarden aan gesteld? 

Het bedrag wordt in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en wat daarvoor de te verwachtte kosten zijn. Als de kosten eenmaal gemaakt zijn, dien je de facturen in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Als niet het volledige depot wordt gebruikt, dan wordt het resterende bedrag afgelost op de hypotheek. Afhankelijk van de geldverstrekker wordt het depot ook voor een bepaalde duur aangehouden. Na afloop van die afgesproken duur wordt het restant ook afgelost op de hypotheek.

Je kunt energiebesparende maatregelen tot 106% van de waarde van de woning meefinancieren. Voor een exacte berekening kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur.

Voor meer informatie kijk op vtwonenendesignbeurs.nl of voor meer wooninspiratie kijk ook op de Facebookpagina van Rodi Wonen!