Zó voorkom je kalk in de waterkoker

Duurzaam
Kalk in de waterkoker voorkomen? Volg deze tips!
Kalk in de waterkoker voorkomen? Volg deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Theeliefhebbers opgelet! Zit er regelmatig kalk in je waterkoker? Je bent niet de enige. Lees déze tips en ontdek hoe je kalk in de waterkoker voorkomt!

Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Kalk in waterkoker voorkomen

Wist je dat het Nederlandse leidingwater relatief veel kalk en magnesium bevat? Dit noem je ook wel ‘hard’ water, wat schadelijk is voor kranen en apparaten. Daarom ontstaat er regelmatig kalkaanslag in je waterkoker. En wist je dat de (gevoelige) huid niet goed tegen zoveel kalk kan tijdens het douchen?

Kalkaanslag waterkoker

De hoeveelheid kalk in ons leidingwater wordt uitgedrukt in dH, Deutsche Harte. Er vindt kalkafzetting plaats als de dH-waarde van het leidingwater hoger is dan 2,7 dH. Dit gebeurt in de waterkoker, kraan, het koffiezetapparaat, de vaatwasser, douchekop én de wasmachine. Deze aanslag verkort de levensduur van machines. En áls je de waterkoker (of douchekop) dan een keer schoonmaakt, is de kalkaanslag binnen no-time weer terug. Vermoeiend, toch?

Voorkom kalk in de waterkoker

Het is een duurzame keuze om de hoeveelheid kalk in het leidingwater terug te dringen. Daarvoor kun je een waterontharder gebruiken. Hierdoor zuiver je het water op een natuurlijke manier: kalk en magnesium worden eruit gefilterd. Hierdoor gaan jouw apparaten langer mee, en dat scheelt weer in de kosten. Lekker duurzaam!

Heb je geen interesse in een waterontharder, maar wil je weten hoe vaak je de waterkoker moet ontharden? Volg dan deze richtlijn:

Wanneer je de waterkoker dagelijks gebruikt is het advies om het één keer per maand te ontkalken. Gebruik je de waterkoker af en toe, dan is om de twee of drie maanden voldoende.

Anti-kalk waterkoker

Nieuwsgierig naar de gemiddelde dH-waarde van het leidingwater in jouw regio? Dat kun je hier bekijken. Belangrijk om te weten: de precieze dH-waarde verschilt per wijk. 

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!