In de werkplaats van meubelmaker Koen ontstaan de mooiste creaties

Duurzaam
Van keukens met inloopwijnkasten tot salontafels: Koens werk is ontzettend divers.
Van keukens met inloopwijnkasten tot salontafels: Koens werk is ontzettend divers. (Foto: Rosalie Buding/ Steve Guiver)

Van een keukeneiland tot de inrichting van een bedrijfskantine: je kunt het zo gek niet bedenken of meubelmaker Koen Timmer maakt het. Met zijn uiteenlopende apparatuur schaaft, zaagt én timmert hij erop los. Het resultaat mag er zijn: de handgemaakte meubels zijn stijlvol, van hoge kwaliteit en in trek bij interieurliefhebbers. Vergezeld door ‘kantoorhond’ Lola komen zijn creaties in de werkplaats tot leven. 

Door Rosalie Buding

De nieuwe bedrijfsruimte van Koen is gevestigd in Obdam. “De oude locatie in Alkmaar was geen pretje, de ruimte te klein voor de projecten en om de haverklap werd je deur er bijna uit gereden door alle busjes die af- en aanrijden” vertelt hij terwijl we een rondje lopen door het pand. Sheltie Lola wandelt gezellig mee. Van pups af aan is zij de hele dag aanwezig in de werkplaats. Tussen zijn werkzaamheden door laat Koen haar uit en ’s avonds gaat ze weer mee naar huis. “We hebben hier niet heel veel daglicht, dus zonnestralen tijdens een wandeling zijn geen overbodige luxe.”  


Sheltie Lola houdt Koen gezelschap in zijn werkplaats. Beeld: Rosalie Buding

Discovloeren 

Koens passie voor het ambacht zat er al vroeg in. “Mijn vader was vroeger vioolbouwer en ik ben opgegroeid in de werkplaats, tussen de stukjes hout en het gereedschap. De violen werden nog met beitels en schaven gemaakt, vrij traditioneel werk dus. Ik mocht naar alle spullen kijken, maar er zeker niet aankomen. In mijn vrije tijd was ik buiten met vriendjes, om hutten te bouwen en lekker te timmeren. 

Kinderkamers mogen tegenwoordig wat kosten

Op mijn achttiende heb ik me ingeschreven voor het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Na het afronden van de studie ben ik bij mijn stagebedrijf blijven werken, waar grote jachten werden gebouwd. De jachtbouw is het summum als je van mooie dingen houdt. Daar wordt nooit gekeken op een uurtje meer of minder. Sterker nog: er wordt niet gekeken op een maand meer of minder. Het resultaat moet écht goed zijn. Mijn passie voor mooie materialen is groot, en mooier dan jachten krijg je het bijna niet! Over de buitenkant – wit en glimmend – valt te twisten, maar de binnenkant is fantastisch. We hebben openklapbare helikopterdekken en spetterende discovloeren gemaakt; je kunt het zo gek niet bedenken of het zat erin.”

Tekst gaat verder na de foto


"Ik ben van de oude stempel en teken alles met de hand op mijn tekentafel." Beeld: Rosalie Buding

Meubels op maat

Een nadeel aan dit werk vond de timmerman het feit dat hij altijd moest maken wat de ontwerper had bedacht. “Ik vind het totaalplaatje het leukst: bedenken, tekenen én bouwen. In de weekenden deed ik klusjes in de werkplaats voor familie en kennissen.” Een collega ging mee om foto’s van mijn werk te maken. Een slim idee, aldus de ondernemer: “Als je geen showroom hebt, werkt het goed als je mooie beelden kunt laten zien.” Koen had daardoor een heel portfolio opgebouwd voordat hij zijn eigen zaak begon. “In 2015 opende ik mijn werkplaats aan de Berenkoog. Bij grote klussen werk ik samen met freelance meubelmakers, want je kunt niet alles in je eentje doen.”


Close up foto van de high-end bedrijfskantine die Koen heeft gemaakt. Beeld: Steve Guiver

Hout en natuursteen

Welke materialen gebruikt de meubelmaker voor zijn ontwerpen? Je zou denken aan massief hout, maar het tegendeel blijkt waar. “Dit heeft de neiging om krom te trekken, wat het voor sommige producten minder geschikt maakt. Het is wel geschikt voor stijl- en regelwerk (houten raamwerk, red.) met een paneeltje erin. Zo werd het vroeger ook gemaakt. Vlakke deuren moeten een strakke uitstraling krijgen, dus dan kun je massief hout beter laten staan; anders krijg je ze nooit goed dicht. Hier wordt MDF en spaanplaat voor gebruikt. Dit ziet eruit als hout, maar er zit alleen een laagje houtprint bovenop. Tegenwoordig wordt dit steeds mooier gemaakt. Met reliëf, zodat je de nerf van het hout voelt. Het is een trend, want bijna iedereen wil groefjes, randjes en reliëfjes.” 

De jachtbouw is het summum als je van mooie dingen houdt

Marmer gebruikt de creatieve ondernemer regelmatig, maar omdat dit nogal vlekt, is het niet overal voor geschikt. “Veel soorten natuursteen zijn gevoelig voor zuren. Solid surface (kunststof, red.) daarentegen niet. Dit wordt tegenwoordig zó goed gemaakt dat het net marmer lijkt. Het voelt aan als steen. Je kunt er hele wasbakken van maken. Per opdracht kijk ik welk materiaal het beste bij het gebruiksdoel past.”

Het mag wat kosten

Koen is onder andere heel trots op het inrichten van villa’s in Bergen. “Dit is mooi werk én er zit geld. Veel geld. Ik heb een aantal huizen gedaan. Denk dan aan keukens, wasmachinekamers, inloopkasten, wastafelmeubeltjes en tafels. Kinderkamers zijn tegenwoordig ook een trend, het mag wat kosten. Ik ben ook heel tevreden over een grote keuken met inloopwijnkast.”


De keuken met inloopwijnkast. Beeld: Steve Guiver

“Vrijstaande meubels vind ik het mooiste om in elkaar te zetten, zoals een (salon)tafel. Soms hebben klanten geen idee wat ze willen, in andere gevallen komen ze met een architect aanzetten. Vaak mag ik zelf het ontwerp maken. Ik ben van de oude stempel en teken alles met de hand op mijn tekentafel.” Van een losse krabbel op papier tot een fysiek product van hout: het lijkt wel een feestje om elke dag huizen te mogen verfraaien met de mooiste meubels. “Mijn werk is heel divers, en dat maakt het juist zo leuk”, aldus Koen.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier maakt? Volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook, zodat je de interviews met interieur-experts en columns van onze stylisten als eerste kunt lezen!