Dít zijn de meest duurzame vloeren

Duurzaam
Van bamboe tot vinyl: dít zijn de meest duurzame vloeren!
Van bamboe tot vinyl: dít zijn de meest duurzame vloeren! (Foto: Adobe Stock)

Is je vloer aan vernieuwing toe? Of ben je druk met een verhuizing en wil je weten wat de meest duurzame vloeren zijn? Wij zetten ze op een rijtje!

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Duurzame vloer: bamboe

Bamboe is één van de meest duurzame opties voor een vloer. Het is namelijk een 100% natuurproduct. Bamboe moet 5 jaar groeien totdat er genoeg materiaal is om een vloer van te maken. Daarna groeit de bamboe gewoon weer door. Je hoeft dus niet een heel nieuw bos te planten, zoals bij hardhout, wat er meestal tientallen jaren over doet. Daarnaast heeft de productie van bamboe minder energie en water nodig dan andere vloermaterialen. Hierdoor is het één van de meest duurzame vloeropties die er zijn! Het is ook een mooi én sterk alternatief voor hout. Een ruimte krijgt daardoor dezelfde natuurlijke uitstraling.

Van lichte natuurlijke tinten tot warme amberkleuren; bamboe is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Indien je kiest voor een kliksysteem, dan kun je de bamboevloer vrij eenvoudig zelf installeren. Handig!

Duurzame gietvloer

Nog een duurzame optie is de gietvloer. Oké, de materialen zijn niet per se duurzaam, maar de levensduur wél. De gietvloer gaat een leven lang mee. Het is echter wel aan te raden om na vijf tot tien jaar de toplaag te vernieuwen. In de loop der tijd kunnen er namelijk krasjes ontstaan, net als andere gebruikerssporen. Let er dus wel op dat je het onderhoudsadvies voor gietvloeren opvolgt. De gietvloer wordt nog duurzamer als er vloerverwarming onder is aangebracht. Het vloersysteem is namelijk heel dun. Het laat warmte gemakkelijk door én zorgt dat het gelijkmatig wordt verspreid. Dit zorgt voor een fijne energiebesparing!

Duurzame vloer: vinyl

Vinyl is een populaire vloerkeuze; vanwege z’n veelzijdigheid én gebruiksgemak. De veerkrachtige ondergrond maakt hem ideaal voor badkamers, keukens en kinderkamers. Door de zelfklevende achterkant is dit type vloer gemakkelijk te installeren. Vinylvloeren zijn duurzaam door de lange levensduur én minimale onderhoud. Een slimme keuze voor je portemonnee! 

Duurzame vloer kiezen

Nog een optie: vloertegels. Tegels gaan jaren mee, zijn enorm sterk, onverslijtbaar én makkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn vloertegels heel geschikt voor vloerverwarming. Heerlijk, toch? Door de verschillende toepassingsmogelijkheden, zoals de leg richting van de vloer, de grootte van de tegel én de kleur kun je de sfeer van je woning bepalen. Veel vloertegels zijn vorstbestendig. Hierdoor kun je het terras of balkon van dezelfde vloer voorzien als de huiskamer of keuken. Dit zorgt voor een mooie verbinding tussen binnen en buiten! Tip: ga voor vloertegels die van dichtbij komen; hiermee bespaar je CO2-uitstoot tijdens het transport van de vloer.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!