Huren versus kopen in 2022

Huis
Wat zijn de voor- en nadelen van huren en kopen? Wij leggen het uit!
Wat zijn de voor- en nadelen van huren en kopen? Wij leggen het uit! (Foto: Adobe Stock)

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, maar twijfel je of je moet huren of kopen? En wil je weten wat de voor- en nadelen hiervan zijn? Lees snel verder!

De druk op de woningmarkt neemt steeds verder toe. Volgens onderzoeksbureau ABF is er een landelijk woningtekort van circa 285.000 huizen. Dit is te merken aan de huizenprijzen, want die stijgen jaarlijks. Waar je in het jaar 2000 voor een huis gemiddeld 170.000 euro neerlegde, is deze prijs in 2021 opgelopen tot 419.000 euro. 

Ook huren wordt steeds duurder. Het aanbod sociale huurwoningen groeit niet mee met de stijgende vraag. De gemiddelde inschrijftijd bedraagt in verschillende gemeentes minimaal 8 jaar. Kortom: huren versus kopen, wat is slimmer in 2022?

Huren versus kopen in 2022

Huren heeft verschillende voordelen: het is flexibel en je loopt minder risico’s. Je hebt wettelijke huurbescherming, wat betekent dat de verhuurder het contract niet zomaar kan opzeggen. Als huurder kun je het contract zelf wél op korte termijn opzeggen, wat meer vrijheid geeft. Het onderhoud van de woning is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Hier hoef je dus niet zoveel aan te doen. Als je een huis koopt is het onderhoud voor eigen rekening. Wanneer je een sociale huurwoning krijgt toegewezen, kom je soms in aanmerking voor huurtoeslag. Dit scheelt weer in de kosten. Daarnaast kun je de huur na een tijdje maandelijks opzeggen. Handig!

Nadelen van huren: het is niet goedkoop; dat geldt met name voor de vrije sector. Daarnaast is het geen investering: het geld dat je betaalt, verdwijnt als het ware in een ‘bodemloze put’, omdat het huis nooit echt van jou zal zijn. Voor sociale huur geldt dat de wachttijden lang zijn. Vooral in grote steden moet je minimaal tien jaar op de wachtlijst staan om in aanmerking te komen voor een huis. Daarnaast krijg je bij huren elk jaar een huurverhoging. Last but not least: je hebt minder vrijheid om de woning volledig naar eigen wens aan te passen. 


Voor- en nadelen van kopen

Kopen heeft verschillende voordelen. De hypotheekrentes zijn laag, wat kopen in de huidige woningmarkt een héél aantrekkelijke optie maakt. Als de rente niet verandert zijn de kosten stabiel. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Je bouwt een vermogen op door af te lossen én door eventuele waarderingen van onroerend goed. Daarnaast kun je het huis volledig aanpassen aan je eigen wensen. 

Nadelen van kopen: je hebt met verschillende risico’s te maken. Zo kan de waarde van je huis flink dalen, waardoor je bij verkoop een schuld overhoudt. Daarnaast is de onderhoud van het huis en de tuin je eigen verantwoordelijkheid. Kortom: wil je een dakkapel plaatsen, of moet de vloer opnieuw gelegd worden? Deze kosten zijn voor eigen rekening. Verhuizen gaat minder makkelijk dan bij huren. Daarnaast betaal je extra verzekeringen en belastingen, zoals gemeenteheffingen en de opstalverzekering.

Nu je weet wat de voor- en nadelen van kopen en huren zijn, kun je afwegen wat voor jou de beste optie is.

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!