Huis afkoelen in de zomer: deze 6 tips werken écht!

Huis
Met déze tips houd je de warmte buiten.
Met déze tips houd je de warmte buiten. (Foto: Adobe Stock)

Hoe houd je het thuis koel in de zomer? Als de temperaturen stijgen, wordt het in huis ook een stuk warmer. Dat kan zéér oncomfortabel aanvoelen. Kortom: hoe houd je het binnenshuis lekker koel? Deze 6 tips werken écht.

Een veelgemaakte fout is het openzetten van alle ramen en deuren terwijl de zon schijnt. Je zou verwachten dat dit de ruimte afkoelt, maar het tegendeel is waar. Hierdoor komt de warmte juist binnen. 

Huis koel houden: tip 1

De eerste tip om je huis af te koelen in de zomer is simpel: vermijd het gebruik van warmtebronnen. Elektronische apparaten en verlichting geven warmte af. Probeer het gebruik van deze apparaten te verminderen of vermijd het gebruik ervan tijdens de warmste uren van de dag!

Huis koel houden: tip 2

In de ochtend en avond is het een stuk koeler dan overdag. Zet tijdens de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het lekker doorwaaien! Ook ‘s nachts is het belangrijk dat er koele lucht binnenkomt. Zet de ventilatieroosters open of de ramen op een kier. Houd er daarbij wel rekening mee dat inbrekers niet makkelijk binnen kunnen komen.
Heeft jouw huis mechanische ventilatie? Tip: doe de ventilatieroosters aan de zonkant overdag dicht, en schuif ze aan de koele schaduwkant open.

huis koel houden huis afkoelen huis koel houden zomer koel huis zomer afkoelen zomer warmte buiten houden

Huis koel houden:  tip 3

Een plat dak, zoals op zolder, wordt vaak gloeiend heet. Om dit af te koelen kun je er plantjes op laten groeien. Dit noemen we een groendak. Het duurt even voordat alles in de bloei staat, maar dan heb je ook wat! In de tussentijd houd je het dak nat, bijvoorbeeld met de tuinslang. Lekker duurzaam. 

Huis koel houden: tip 4

Als je gek bent op verkoelende lucht, dan is een aircooler een fijne oplossing. Een aircooler vul je met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld én gezuiverd. Het scheelt een paar graden, maar dat is precies net wat je nodig hebt om van dat plakkerige en benauwde gevoel af te komen. Het is ook vrij zuinig, want qua stroom verbruikt dit apparaat stukken minder dan een airco. 

huis koel houden huis afkoelen huis koel houden zomer koel huis zomer afkoelen zomer warmte buiten houden

Huis koel houden: tip 5

Kamerplanten houden de temperatuur in huis onder controle. Planten laten overtollig water verdampen via hun bladeren, zodat ze zelf afkoelen. Je zou het dus groene airconditioners kunnen noemen! Planten die extra veel water afgeven zijn o.a. de goudpalm, vrouwentong, treurvijg en rubberplant. Zet ze gezellig bij elkaar, want zo’n groene jungle staat altijd mooi in huis!

Huis koel houden: tip 6

Heb je nog een ventilator staan en geen budget om een airco of aircooler te kopen? Je kunt hetzelfde effect creëren met een ventilator en fles bevroren water. Zet een fles frisdrank of Spa blauw in de vriezer. Zet dit voor de ventilator neer, want dan wordt deze koele lucht door het huis verplaatst. Als het ijs is gesmolten, leg je de fles opnieuw in de vriezer. Tip: zorg dat je altijd 2 flessen in de vriezer hebt liggen, dan kun je ze met elkaar afwisselen en blijft het altijd lekker koel in huis!

Welke tips ga jij toepassen om je huis koel te houden in de zomer?

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste interieurtrends ontdekken? Ga naar de homepagina voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!