Wat is een sociale huurwoning?

Huis
Wat is een sociale huurwoning precies?
Wat is een sociale huurwoning precies? (Foto: Jan van der Wolf)

Sociale huurwoningen; je hoort de term overal. Maar wat is een sociale huurwoning precies? En wat is het verschil met bijvoorbeeld een woning huren in de vrije sector? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over sociale huurwoningen.

Wat is een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een betaalbare huurwoning met een maximale huurprijs, bedoeld voor mensen met een inkomen onder een bepaalde grens. Meestal zijn deze woningen eigendom van woningcorporaties. In tegenstelling tot de vrije sectorwoningen, waar geen inkomensgrens geldt, vereisen sociale huurwoningen dat huurders aan specifieke voorwaarden voldoen, zoals een niet te hoog inkomen.

De huurprijzen zijn begrensd en mogen nooit boven een vastgesteld bedrag uitkomen. Deze woningen zijn bedoeld om betaalbaar te blijven voor mensen met lagere inkomens en worden gereguleerd door maximale huurprijzen en jaarlijkse huurverhogingslimieten. Huurtoeslag kan beschikbaar zijn voor huurders van sociale huurwoningen, afhankelijk van hun inkomen.

Verschil sociale huur en huren in de vrije sector

Het verschil tussen sociale huur en huur in de vrije sector is duidelijk. Sociale huurwoningen hebben in 2023 een maximale huurprijs van 808,06 euro per maand, vereisen een lager inkomen (bij woningcorporaties), en huurtoeslag is vaak mogelijk. In de vrije sector zijn er geen maximale huurprijzen, is er geen inkomenslimiet en is huurtoeslag meestal niet beschikbaar. Dit maakt sociale huur meer toegankelijk voor mensen met beperktere financiële middelen, terwijl de vrije sector meer flexibiliteit biedt tegen hogere kosten.

In aanmerking komen voor een sociale huurwoning

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie, zijn er enkele criteria waaraan je moet voldoen:

 • Inschrijven bij de woningcorporatie: Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven bij een woningcorporatie of een andere organisatie die sociale huurwoningen aanbiedt. Je kunt bij je gemeente informeren welke organisaties dit zijn.
 • Huisvestingsvergunning aanvragen: In sommige gemeenten heb je een huisvestingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij je gemeente.
 • Voldoen aan eisen van de woningcorporatie: Woningcorporaties kunnen specifieke eisen stellen aan de grootte van je gezin of de hoogte van je inkomen.
 • Inkomen: Woningcorporaties beoordelen je inkomensniveau om te bepalen of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Ze moeten over het algemeen de meeste beschikbare woningen toewijzen aan mensen met lage of middeninkomens.

Je gezamenlijk inkomen omvat inkomsten uit werk en woning, dividend en aandelen, en inkomsten uit beleggingen en spaargeld. De woningcorporatie zal documenten nodig hebben om je inkomen vast te stellen, die je moet meenemen bij de woningbezichtiging. Ze kunnen ook op andere momenten om deze documenten vragen.

Als je twijfelt of je in aanmerking komt op basis van je inkomen, neem dan contact op met de woningcorporatie voor meer informatie. Zij kunnen je helpen om te bepalen of je aan de criteria voldoet voor een sociale huurwoning. Je vindt hier ook meer informatie.

Sociale huurwoning vinden: tips

Het vinden van een sociale huurwoning kan een uitdaging zijn, gezien de vraag en beperkte beschikbaarheid. Hier zijn enkele waardevolle tips om je zoektocht te vergemakkelijken:

 • Begin vroeg: Start je zoektocht ruim van tevoren, aangezien wachtlijsten lang kunnen zijn.
 • Inschrijving bij woningcorporaties: Schrijf je in bij meerdere woningcorporaties en sociale verhuurders om je kansen te vergroten.
 • Blijf actief: Houd regelmatig de beschikbare woningen in de gaten op websites van woningcorporaties.
 • Pas je zoekcriteria aan: Wees flexibel met locatie en woningtype om meer opties te hebben.
 • Huurtoeslag: Controleer of je in aanmerking komt voor huurtoeslag om de maandelijkse kosten te verlagen.
 • Netwerk: Praat met vrienden en familie, want soms worden sociale huurwoningen via mond-tot-mondreclame gevonden.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je een passende woning vindt, dus geef niet op en blijf volharden in je zoektocht.

Wachtlijst sociale huurwoningen

Wachtlijsten voor sociale huurwoningen kunnen vaak lang zijn, vanwege de vraag en beperkte beschikbaarheid. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je zo vroeg mogelijk in te schrijven bij woningcorporaties om je kansen te vergroten. Het kan even duren voordat je aan de beurt bent, maar het wachten kan de moeite waard zijn.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!