Met déze tips wordt samenwonen een succes

Huis
Van huishoudelijke taken tot me-time: met deze tips blijft samenwonen leuk!
Van huishoudelijke taken tot me-time: met deze tips blijft samenwonen leuk! (Foto: Adobe Stock)

Samenwonen: hoe maak je dat tot een succes? Voor veel koppels is samenwonen de volgende stap in hun relatie. Als je gewend bent om alleen te wonen, kan het een hele aanpassing zijn om plotseling je leefruimte te delen. Geen zorgen: wij delen 5 praktische tips om samenwonen zo zorgeloos mogelijk te maken!

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Succesvol samenwonen

Huishoudelijk werk is niet het leukste werk. Zorg dus dat je een duidelijke taakverdeling opstelt voor het huishouden. Wie doet wat? Hierdoor vermijd je dat één van de twee uiteindelijk voor de vervelende klusjes opdraait. Met een beetje geluk vullen jullie elkaar aan, maar als dat niet het geval is kun je het beste op voorhand al vastleggen vast wie wat doet. Kom je er echt niet uit, zorg dan voor een om-en-om regeling, zodat jij de ene week het huis schoonmaakt en jouw partner de week erop. 

Mocht je allebei amper een drukke baan hebben en dus weinig tijd voor huishoudelijke klusjes, dan kun je een schoonmaker inhuren die jullie paleisje elke week een flinke poetsbeurt geeft.

Samenwonen tips

Ach, die heerlijke beginmaanden waarin je partner perfect lijkt... jammer genoeg vervliegt dit sprookje snel, vooral wanneer je onder hetzelfde dak leeft. Plotseling ontdek je dat jouw lief het onweerstaanbare verlangen heeft om onder de douche te zingen, ondanks een totaal gebrek aan toonhoogte. Of dat hij de rillingen krijgt van je neiging om overal spullen te laten rondslingeren. Acceptatie en compromis zijn dus belangrijk als je gaat samenwonen. Als iets je echt dwarszit, bespreek het dan - op een vriendelijke en respectvolle manier - en zoek samen naar een oplossing. Enne: maak je niet overal druk om. Choose your battles.

samenwonen succesvol maken, samenwonen met succes, samenwonen tips,

Geef elkaar de ruimte

Als jullie allebei sociale wezens zijn en niet zonder gezelschap kunnen, helemaal prima. Maar als één van jullie meer introvert is, is het belangrijk om me-time in te plannen. Zorg er dus voor dat jullie allebei een plekje in huis hebben, waar je jezelf kunt terugtrekken. En neem regelmatig de tijd om iets alleen te doen, zelfs als jullie in dezelfde ruimte zijn. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte, zo voorkom je onnodige wrijving. Luister naar elkaar en respecteer elkaars grenzen, vooral als die nogal verschillen.

Succesvol samenwonen

Of het nu gaat over gevoelige onderwerpen zoals geld, de inrichting van jullie huis of huishoudelijke taken: duidelijke en respectvolle communicatie is belangrijk als je gaat samenwonen. Als iets je dwarszit, houd het dan niet voor jezelf, maar praat erover. Onthoud altijd dat respect wederzijds moet zijn, dus vermijd beschuldigingen. Wees direct en leg duidelijk uit wat je dwarszit, zelfs als je bang bent voor de reactie van je partner. Dit verkleint de kans op misverstanden.

Samenwonen tips

Samenwonen hoeft niet het einde te betekenen van de romantiek in jullie relatie. Het is geweldig dat je je helemaal op je gemak voelt bij je partner, maar het kan geen kwaad om toch de moeite te nemen om de toiletdeur te sluiten. Doorbreek de routine door elkaar te blijven verrassen en speciale momenten te creëren. Ga regelmatig samen uit of boek eens een nachtje in een hotel. 

Met deze tips maak jij van samenwonen een succes! Alvast heel veel plezier!