Zó benut je elke centimeter van de buitenruimte

Tuin
Ruimtelijkheid staat centraal in de tuin van 2023!
Ruimtelijkheid staat centraal in de tuin van 2023! (Foto: iBulbs)

Door de urbanisatie is er steeds minder woon- en tuinoppervlak beschikbaar. De buitenruimte die beschikbaar is krijgt steeds meer waarde. De tuin dient, naast het traditionele gebruik, steeds meer functies, zoals sport- of werkplek. Kortom: er wordt optimaal gezocht naar ruimtelijkheid! 

Binnen en buiten worden nog meer één. Het tuingebruik vernieuwt zich op een manier waarbij de buitenruimte maximaal wordt benut, zowel horizontaal als verticaal. Een nieuwe trend: het gebruiken van álle elementen in de tuin en rondom het huis. Denk hierbij aan dakterrassen of beplanting op daken, schuren en veranda’s. 


Beeld: iBulb

Kleurencontrast tuin

Om ruimtelijkheid te accentueren is een transparante beplanting essentieel. Hierin wordt met veel kleurcontrast gewerkt, zodat het driedimensionale gevoel benadrukt wordt. De verschillende contrasterende kleuren zijn fel paars, oranjerood, zacht geel, lichtblauw en pastel lila. Volle en dicht beplante borders zijn een no-go; de bloeiende planten worden juist vrij en luchtig verspreid in de buitenruimte. 


Beeld: iBulb

Ruimtelijk gevoel tuin

Bloembollen hebben de kracht om het ruimtelijke gevoel te versterken. Kies voor soorten die zich luchtig laten weven en combineren met andere planten. Denk aan sieruien, tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes. Geef ze flink de ruimte in de borders, plaats een enkele bloembol of meerdere soorten tussen tegels in, of laat ze onbelemmerd groeien in grote verticale bakken aan de muur. Wauw!

Meer inspiratie? Yes!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Instagram van Rodi Wonen, of volg ons op Facebook!