Mieren uit je tuin houden: 6 diervriendelijke methoden

Tuin
Met déze diervriendelijke methoden blijven mieren weg uit de tuin.
Met déze diervriendelijke methoden blijven mieren weg uit de tuin. (Foto: Adobe Stock)

Mieren zijn nuttige beestjes, maar zorgen soms voor overlast in de tuin. Hoe houd je mieren uit je tuin zónder dat je giftige stoffen hoeft te gebruiken? Ontdek deze 6 diervriendelijke methoden!

De gewone mier komt in bijna elke tuin voor. De mier is een hardwerkend insect, dat de eerste zonnestralen gebruikt om voedsel voor het nest te verzamelen. De diertjes eten zachte fruitsoorten en andere insecten, en verwerken dit tot voeding voor het nest. In de winter rusten mieren, tenzij er een warmtebron in de buurt zit. Mieren zijn alleen te bestrijden bij aanwezigheid in de tuin; preventief bestrijden is niet mogelijk!

Mieren uit de tuin houden: tip 1

Mieren hebben een hekel aan verschillende kruiden. Bijvoorbeeld kruidnagel, lavendel, munt en kaneel. Ze blijven ook uit de buurt van salie, basilicum, boerenwormkruid, rozemarijn, nootmuskaat en peper. Deze kruiden zijn een handig trucje om mieren een andere kant op te sturen. Tip: strooi deze kruiden op de looproute van de mieren of bij de ingang naar je huis. De kans is groot dat ze hier voorlopig niet meer komen.

Mieren uit de tuin houden: tip 2

Koper, daar zijn mieren absoluut niet gek op. Handig om te weten als je de mieren in jouw tuin op diervriendelijke wijze wil verjagen. Tip: leg koperen muntjes neer in je tuin en voor de ingang van je huis. Koperen draadjes werken ook goed. Mieren weigeren om hier overheen te lopen. Plaats de draadjes of muntjes strategisch, zodat de mieren er niet alsnog omheen lopen. 

Mieren uit de tuin houden: tip 3

Mieren verjagen uit de tuin kan ook door koffiedik te gebruiken. Strooi dit op de plekken waar de mieren lopen. Je merkt dat de mieren andere routes uitkiezen en verdwijnen. Koffiedik vinden de diertjes heel vies; hier blijven ze het liefste ver bij uit de buurt. Je kunt ook krijt en babypoeder gebruiken. Dit bevat talkpoeder, een natuurlijk middel tegen mieren. Strooi het op de routes van mieren en ze gaan er niet meer langs. 

mieren uit de tuin houden, mieren bestrijden buiten, wat te doen tegen mieren in de tuin, mieren bestrijden tuin, mieren buiten bestrijden, wat te doen tegen mieren buiten, mieren in de tuin, last van mieren in de tuin, wat te doen tegen mieren op terras, wat helpt tegen mieren buiten, mieren bestrijden onder tegels, waar kunnen mieren niet tegen.

Mieren uit de tuin houden: tip 4

Citroen is een wondermiddel, ook bij de diervriendelijke bestrijding van mieren. De geur van de citroen vinden mieren zéér onprettig. Tip: leg de citroenschil neer op de plek waar de mieren vandaan komen of op plekken waar ze in groten getale aanwezig zijn. Je zult er voorlopig weinig last meer van hebben.

Mieren uit de tuin houden: tip 5

Mieren zijn gek op eten en rottend materiaal in de tuin. Verwijder dus oud hout en blad. Sluit ook de vuilcontainers buiten goed af, want dit is een voorraadschuur voor mieren. Daarnaast kunnen de insectjes hier gemakkelijk een nest vormen.

Mieren uit de tuin houden: tip 6

Verplaats het mierennest door een terracotta bloempot met stro te vullen en deze op zijn kop op het mierennest te zetten. De mieren zullen hier al snel een nieuw nestje maken. Na een aantal dagen kun je de pot ergens anders neerzetten, uit de buurt van jouw huis en tuin. Succes!

Volg Rodi Wonen

Meer praktische tips lezen op het gebied van insectenbestrijding? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!