Tuinliefhebbers opgelet! Ontdek dé 10 verschillende tuinstijlen

Tuin
Voor welke tuinstijl ga jij?
Voor welke tuinstijl ga jij? (Foto: Adobe Stock)

Ben je net verhuisd? Of wil je de tuin een make-over geven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? No worries! In dit artikel geven we inspiratie en ontdek je welke 10 verschillende tuinstijlen er zijn.

Na het lezen van de onderstaande opties, weet je ongetwijfeld voor welke tuinstijl jij gaat!

1. De formele tuin. Een formele tuin staat bekend om een symmetrisch ontwerp: rechte lijnen en strakke geometrische vormen. Een tuin om door een ringetje te halen dus. Er staan meestal recht gesnoeide hagen, strakke perken, symmetrische looppaden en een fontein of standbeeld.

2. Cottagetuin. De cottagetuin heeft een dromerige én informele uitstraling. Vaak tref je in een cottagetuin kleurrijke bloembedden en een mix van vaste planten, eenjarige planten en klimplanten. Duurzaamheid staat in deze tuin centraal. Oude potten en gereedschappen worden vaak gebruikt als decoratie! 

3. Japanse tuin. De naam verraadt het al, maar deze tuin is gebaseerd op de traditionele Japanse tuinarchitectuur. De nadruk ligt hier op rust en sereniteit. Rotsen, zand- of kiezelbedden, bruggetjes, waterpartijen, Japanse esdoorns en bamboe vind je dan ook terug in deze tuinen. Het lijkt een beetje op de Japandi-interieurstijl! 

4. Moderne tuin. Eigenaren van een moderne tuin houden van strakheid en minimalisme. De tuin is ruim ingericht, met eenvoudige lijnen. Ook het materiaal is simpel en strak. Denk aan beton, staal en glas en weinig beplanting. Handig als je niet van tuinieren houdt!

5. Mediterrane tuin. Liefhebbers van Zuid-Europa, opgelet! De Mediterrane tuin is geïnspireerd door de landschappen rondom het Middellandse Zeegebied. Je ziet in deze tuinen vaak terracotta plantenpotten, stenen muren, kiezelpaadjes en beplanting zoals lavendel, olijfboompjes en cipressen.

De tropische tuin.


6. Engelse landschapstuin. In de achttiende eeuw ontstond de Engelse landschapstuin. Dit stond centraal voor een natuurlijke én schilderachtige uitstraling. Glooiende gazons, slingerende paadjes, vijvers, bomen en struiken creëren een natuurlijke look in deze tuin. Wauw!

7. Tropische tuin. Voor sommigen is het jammer dat het kwik in Nederland slechts enkele dagen per jaar naar tropische hoogte stijgt. Om het zomerse gevoel vast te houden, is een tropische tuin een goede keuze. Beplanting met opvallende bladeren, heldere bloemen en exotisch groen als palmbomen, bamboe en varens vind je terug in deze tuin. Voeg daar een fijne strandstoel en decoratie in felle kleuren aan toe om volop te genieten van de tropische sfeer in eigen tuin!

8. Woestijntuin. Vooral voor tuinen die de hele dag in de zon staan, is de woestijntuin een geschikte stijl. Cactussen en vetplanten kunnen goed tegen warmte en droogte. Met steenachtige elementen boots je al snel een natuurlijke woestijnomgeving na.

9 Verticale tuin. Heb je een kleine tuin? Geen probleem! Je hoeft een tuin niet altijd vol te proppen met plantenbakken of decoratie. In de moderne verticale tuin worden planten verticaal gekweekt. ‘Hoe dan?’, horen we je denken. Nou, zo: plaats een rek tegen de muur en bevestig hier plantenbakken aan. Klimplanten kunnen langs het rek omhoog klimmen. Hierdoor kun je voldoende groen kwijt op een kleine oppervlakte!

10. Kind- en diervriendelijke tuin. Heb je kinderen of huisdieren? Dan staat veiligheid in de tuin op nummer één. Deze tuinen kenmerken zich vaak door ruime (kunst)grasmatten en speeltoestellen. Let op de beplanting. Sommige planten zijn giftig voor dieren (en mensen), zoals de narcis en de tulp. Verdiep je hier goed in, voordat je de planten aanschaft!

De woestijntuin.


Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!