8 tips voor een superleuke botanische achtertuin!

Tuin
Geef je achtertuin een botanische look met déze tips!
Geef je achtertuin een botanische look met déze tips! (Foto: Adobe Stock)

Wie houdt er nou niet van een schitterende botanische tuin? Haal de exotische sfeer in huis en geef je achtertuin een botanische look! Hoe? Nou, met déze handige tips!

Eén van de belangrijkste kenmerken van een botanische tuin is dat deze is ingedeeld in verschillende zones. In elke zone wordt een landschap nagebootst. Hierbij is de tip: kijk hoe groot je tuin is. Bij een kleine tuin is het leuk om deze op te splitsen in 2 of 3 zones. Heb je lekker veel ruimte? Ga dan voor 4 of 5 zones. Als je een minituin hebt, kun je verticaal tuinieren. Hierbij hang je bloemen, planten en grassoorten aan de muren. Op die manier creëer je verticale zones. Handig! Heb je de zones geselecteerd? Bekijk dan welke landschappen je per zone wil nabootsen.

Tips voor botanische achtertuin

Variatie is dé essentie van een botanische tuin. Hoe meer gevarieerde planten en bloemen, hoe beter! Houd daarbij wel rekening met het Hollandse (regenachtige) weer. Tropische planten zijn leuk, maar vereisen meer onderhoud. Heb je niet zulke groene vingers, dan kun je inheemse planten en bloemen kiezen. Tip: bekijk per tuinzone welke planten hier goed gedijen. Op de delen die veel zon hebben plaats je andere stekjes dan op schaduwrijke delen. 

Gras is ook essentieel in een botanische achtertuin. Wat dacht je van siergrassen zoals Liefdesgras, Pampasgras of Japanse Zegge? 

Tip: een kruidenzone is heel leuk in een botanische tuin. Hier kun je jouw eigen kruidentuintje inrichten en van alles verbouwen. Wat dacht je van basilicum, tijm en bieslook? Plaats de kruiden in de zon, op een windstille plek. Zeg nu zelf: wat is er lekkerder dan koken met je eigen kruiden? Het ruikt ook nog eens heerlijk! Tip: sommige kruiden sterven in de winter af, maar bloeien in de lente weer op. Zoek altijd even op hoe je jouw kruiden het beste kunt onderhouden; zowel in de zomer als de winter. 


Botanische achtertuin inrichten

Exotische planten, bloemen en grassen zijn niet het enige belangrijke onderdeel van een botanische tuin. Ook water mag niet ontbreken. Een waterschaal of waterornament staat heel leuk in een wat kleinere tuin. Met een grote tuin kun je uitpakken met een waterval, fontein of vijver. 

Onderhoud botanische achtertuin

Voor jezelf is het fijn om te weten hoeveel onderhoud je aan de botanische tuin wil besteden. Heb je liever een minder arbeidsintensieve tuin? Ga dan voor onderhoudsarme planten, zoals de Hosta of Naaldvaren. Er zijn ook grassoorten die weinig onderhoud vereisen; denk aan leliegras en Japans bloedgras.

Vind je het heerlijk om lekker in de tuin te werken? Dan kun je zéker losgaan met de planten, bloemen en grassen. Kies vooral wat jij mooi vindt. Veel succes met het inrichten van jouw botanische achtertuin!

Volg ons op Instagram

Benieuwd naar meer praktische woontips? Ga naar onze homepage om meer artikelen te lezen, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!