Met déze tips koop je de perfecte parasol

Tuin
Ontdek welke parasol bij jouw tuin of balkon past.
Ontdek welke parasol bij jouw tuin of balkon past. (Foto: Adobe Stock)

Nu de temperaturen stijgen, is een goede parasol een must in de tuin of op het balkon. Het biedt schaduw én verkoeling op warme zomerdagen. Maar hoe kies je de perfecte parasol? Wij delen praktische tips!

Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Parasol kopen: tip 1

Begin met het bepalen van de grootte. Meet de beschikbare ruimte op je terras, balkon of in je tuin om te bepalen hoeveel ruimte je hebt. Houd er rekening mee dat de parasol genoeg schaduw moet bieden voor het aantal mensen dat eronder wil zitten. Over het algemeen geldt dat een parasol met een diameter van 2 tot 3 meter voldoende is voor 2-4 personen. Een parasol van 3,5 tot 4 meter is geschikt voor 4-6 personen.

Parasol kopen: tip 2

Er zijn verschillende soorten parasols om uit te kiezen. De meest voorkomende types zijn:

- Stokparasol: De klassieke parasol met een rechte paal in het midden. Deze is eenvoudig te gebruiken en verplaatsen.
- Zweefparasol: Een zweefparasol heeft een zijwaarts uitstekende ‘arm’, waardoor je de schaduw kunt richten op de plek die jij wil, zonder dat de paal in de weg staat.
- Muurparasol: Dit type parasol wordt aan de muur bevestigd en is ideaal voor kleinere buitenruimtes, zoals balkons.
- Balkonparasol: De balkonparasol is kleiner van formaat en heeft een knikbare stok. Fijn, want daardoor kun je het scherm schuin kantelen als de zon ‘s avonds op het balkon schijnt. 

Parasol kopen: tip 3

Let op het materiaal: waar is de parasol van gemaakt? Onze tip: kies een parasol die duurzaam én weerbestendig is. Het doek moet bestand zijn tegen UV-straling en daarnaast waterafstotend werken. Het frame moet stevig en stabiel zijn, gemaakt van aluminium of roestvrij staal.

Parasol kopen: tip 4

Controleer voor de aankoop ook altijd even het gebruiksgemak. Check of de parasol gemakkelijk te openen en te sluiten is, bij voorkeur met behulp van een handig mechanisme zoals een draaiknop of een hendel. Een kantelbaar mechanisme is ook handig om de hoek van de parasol aan te passen aan de stand van de zon. Controleer ook of de parasol makkelijk te verplaatsen en op te bergen is.

Parasol kopen: tip 5

Last but not least: een stijlvolle parasol is een lust voor het oog. Parasols zijn er in alle soorten, maten en stijlen: er is dus keuze genoeg! Let erop dat de kleur van de parasol goed past bij je buitenmeubilair en de sfeer die je wil creëren. 

Inspiratie

Nieuwsgierig? Wij hebben een paar toffe parasols op een rijtje gezet!

Deze kleurrijke balkonparasol van Karwei staat niet alleen leuk, maar beschermt je ook tegen de zonnestralen. Je shopt ‘m hier

Zweefparasol Sondrio van Kwantum is modern, met een zandkleurig doek en gemaakt van polyester. Daarnaast heeft de parasol een UV-bescherming van 50 UPF. Je shopt ‘m hier.

Bescherm jezelf tegen de zon met het stijlvolle PALMA kantelbare zonnescherm in aluminium en kakigroene stof. Je shopt ‘m hier.


Gek op de oosterse stijl? Deze parasol komt uit Bali, is handgemaakt en beschilderd met gouden verfpatronen. Je shopt ‘m hier. 

Meer inspiratie? 

Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!