Meer privacy in de tuin creëren doe je zó!

Tuin
Houd pottenkijkers buiten met déze handige tips.
Houd pottenkijkers buiten met déze handige tips. (Foto: Adobe Stock)

Nu de zon vaker schijnt, zitten we vaker in de tuin. Maar hoe geniet je in privacy van de zonnestralen? Wij delen handige tips!

Begin door een rondje te lopen in de tuin. Stel jezelf de vraag: op welke plekken kunnen buren naar binnen kijken? Meestal komt inkijk in de tuin vanuit grotere hoogte, maar het kan ook op ooghoogte. Denk aan een schutting of heg waar je makkelijk doorheen kunt kijken.

Meer privacy in de tuin

De tuin volledig inkijkvrij maken is niet altijd mogelijk. Het ligt ook aan de locatie van je tuin: als je in een rijtjeshuis woont, heb je automatisch buren tegenover je die jou in de tuin kunnen zien zonnen als ze bijvoorbeeld hun slaapkamer stofzuigen. Bedenk dus op welke plekken in de tuin je de pottenkijkers het liefst wil weren. 

Privacy in de achtertuin

Door de inkijkpunten te verbloemen krijg je meer privacy in de tuin. Onze tip: werk de hoogte in, omdat je dan een groot zichtveld aanpakt. Wat dacht je van deze mogelijkheden:

  • Plaats een (hoge) schutting, haag, struiken of bomen in de tuin. Of je nu een grote of kleine tuin hebt: voor elk formaat is een passende boom (in pot) te vinden.
  • Ga met bloempotten de hoogte in. Bijvoorbeeld met bamboe, want hierdoor maak je een soort beschutting voor in de tuin.
  • Zin om de tuin kleurrijker te maken? Ga dan voor een pergola. Versier deze met klimplanten vol kleurrijke bloemen; hierdoor maak je de tuin al snel sprookjesachtig!
  • Je kunt in plaats van de hoogte ook de diepte ingaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zitkuil? Dit is een uitgegraven ruimte in de grond, meestal omringd door oplopende muren. Door de diepte creëer je extra beschutting én minder inkijk. Het kost wat, maar dan heb je ook wat! Met een fijne tuin loungeset, tafel voor de hapjes en drankjes én een vuurkorf maak je het compleet.

privacy in de tuin, privacy tuin, privacy tips tuin,

Tips voor privacy in de tuin

Je kunt ook een overkapping plaatsen. Hierdoor heb je ook al meer privacy. En hoe groter je de overkapping maakt, hoe minder goed buren je eronder kunnen zien zitten. Daardoor lig je toch nét wat fijner in jouw zomeroutfit op de tuinstoel. 

Nog een handige oplossing: een parasol of schaduwdoek. Deze beschermen niet alleen tegen de UV-kracht van de zon, maar geven ook privacy. Hang de schaduwdoeken zó op dat ze je koel houden én privacy bieden.

Meer inspiratie? 

Meer inspirerende tuintips lezen? Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!