Het piept en kraakt bij de mannen...
Het piept en kraakt bij de mannen... (Foto: Frisiania Photography

Het piepen en kraken bij zes mannen

Algemeen

ZAANDAM – “Hoe houd je je als kerel staande in onzekere tijden? Weet je wie je echt bent? Wat vind je in als je zoekt naar wat je mist in het leven? In de voorstelling Zes Mannen gaan zes kerels op zoek naar zichzelf met dit soort vragen als rode draad. Een zoektocht door de tijd en confrontatie met het ‘mannelijk onvermogen’ als thema. Het klinkt misschien zwaar, maar de voorstelling is lichtvoetig en er valt genoeg te lachen”, zegt regisseur Hans Kuyper.

Lichtvoetige vertelvoorstelling over ‘het mannelijk onvermogen’ 

Kees-Jan Sierhuis, Cees Halff, Dirk van Duijne, Jacob Passander en Giovanni Masetti worden momenteel door Hans Kuyper klaargestoomd voor het optreden. De Doopsgezinde Vermaning Zaandam, Westzijde 82, is op 8 november het decor voor de verhaalvoorstelling.

Rust en balans

“Giovanni gaat op zoek naar zijn vader. Jacob naar rust en balans in zijn leven. Kees-Jan is vooral op zoek naar mooie woorden in gedichten. Terwijl Cees en Dirk als kleinkunstmuzikanten liedjes en cabaret presenteren”, licht Hans de voorstelling toe. Hij is weliswaar de zesde man aan de productie, zijn innerlijke zoektocht blijft onbelicht.

Ervaren regisseur

Inmiddels wordt er druk gerepeteerd onder zijn leiding. Aan Hans Kuyper heeft het vijftal een zeer ervaren regisseur. De Zaankanter maakte in 1987 zijn debuut als regisseur. De artistiek leider is naast ROSA-raadslid toneelschrijver en maakt poëzie. Zijn veelzijdigheid zorgt ervoor dat Hans ook schrijver is van versjes voor beginnende lezers en de oudere jeugd. Hij mag zich inmiddels winnaar noemen van kinderjuryprijzen en kreeg een staatsprijs voor De prinses op het hek, een Oostenrijkse erkenning. In 2007 is hij benoemd tot eerste officiële Stadsdichter van Zaanstad. Een eretitel die Hans drie jaar droeg.

Ongedwongen groeien

Zijn kennis en ervaring had Hans hard nodig want pas twee maanden geleden werd hij uitgenodigd door Giovanni om kennis te maken met de groep. Het is kort dag, maar er is volop vertrouwen een leuke voorstelling neer te zetten.

“We zijn nu druk bezig de voorstelling in de juiste vorm te gieten. De mannen vertellen ieder voor zich hun verhaal. Ik zorg aan de hand van beelden die ik krijg bij hun theatrale spel voor de structuur. Ik ben daarbij geen regisseur die zegt ‘nu twee keer links, één keer rechts’. Ik laat het spel liever ongedwongen groeien en gebeuren”, vertelt Hans over zijn manier van werken.

Veel te genieten

In de zoektocht van de mannen naar de zin van het leven, ‘piept en kraakt het’. Hoe houden ze zich staande in de onzekerheid? “Daarbij valt er veel te genieten voor de toeschouwer. Door mooie taal, mooie muziek en mooie mannen!”, meent de regisseur enthousiast. “Er zitten veel lichte toetsen in en volop afwisseling.”

‘Laborastory’

Het idee van de voorstelling ontstond uit een brainstorm van de Zaanse verhalenverteller Giovanni en zijn compaan Jacob. “De voorstelling is een zogenaamde Laborastory; een beweging waarbij kleinkunst en podiumkunstenaars samenwerken aan projecten en voorstellingen. Een originele, laagdrempelige manier om multidisciplinair ‘verhalen van zolder en kelder’ te vertellen”, verklaart Giovanni.

Verhalen van hoop

“Op zolder vind je verhalen van hoop. In mijn geval op het vinden van mijn vader. Door het zolderraam stroomt het licht van hoop en vertrouwen binnen dat het lukt. Maar in de kelder is er, ondanks dat het luik open staat, niet veel licht. Welke kant ontdek je dan van jezelf? Sta je er alleen voor? Of is het goed jouw ervaringen als een vertelling door te geven aan de nieuwe generatie?”, aldus de verhalenverteller met Italiaanse roots die vaak te herkennen is aan zijn onafscheidelijke bolhoed.

Er zijn twee voorstellingen op 8 november. Een om 14.00 uur en een om 16.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren is verplicht en kan via reserveren@laborastory.nl

Waar gaat het heen met deze kerels in hun zoektocht naar het mannelijk onvermogen?

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Zaanstad

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zaanse boeren in actie of toch niet? Algemeen gisteren
Afbeelding
Shortlist Hebban Debuutprijs 2022 bekend Algemeen gisteren
Afbeelding
Open dag Associatie Uitvaartverzorging op zaterdag 2 juli in Wormerveer Algemeen gisteren
Afbeelding
Brand in woning in Krommenie 112-nieuws 1 jul, 03:39
Afbeelding
Auto op de kop op Hoofdtocht 112-nieuws 30 jun, 09:57
Afbeelding
De beste manier om als bedrijf op social media te groeien Algemeen 29 jun, 15:46
Afbeelding
Karpers in Zaandam slachtoffer van virus Algemeen 29 jun, 14:59
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Nationaal korfbalteam Suriname in Wormer actief Sport 29 jun, 11:52
Afbeelding
WSV’30 stopt met inzameling oud papier Algemeen 29 jun, 10:46
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Motorrijder gewond na botsing in Zaandijk 112-nieuws 27 jun, 18:37
Afbeelding
Rioja Zomertour langs de Zaan Algemeen 27 jun, 16:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief