‘Zaanse Schans ontwerp past precies bij onze unieke Jagershuis collectie’

Algemeen
“De liefde die Mariëtte heeft voor Het Jagershuis en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp", aldus Lotte Boer.
“De liefde die Mariëtte heeft voor Het Jagershuis en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp", aldus Lotte Boer. (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM – Een schatkamer. Die betiteling past bij Het Jagershuis, te vinden op het Zeilemakerspad 2, hartje Zaanse Schans. Bij de naam hoort nog de toevoeging ‘Trash & Treasures’. Al konden wij geen ‘trash’ vinden. Wel een noviteit die deze week aan de bijzondere collectie is toegevoegd: de Zaanse Schans Jagershuis keukendoek. Ontworpen door Mariëtte Wolbert, de ongekroonde ‘koningin van de keukendoeken’ uit Purmerend.

Koningin van de keukendoeken’ ontwierp op initiatief van Lotte Boer Zaanse Schans Jagershuis theedoek

“Op de keukendoek komen de kleuren van het Jagershuis terug; het zwart van het woonhuis en ossenbloedrood van de luiken. Naast de typische Zaanse huisjes is ook molen De Gekroonde Poelenburg in het ontwerp verwerkt”, zegt Lotte Boer. De eigenaresse van Het Jagershuis loopt naar het raam en wijst op de paltrok houtzaagmolen die precies in het zicht ligt van haar zaak. Hoe Zaans wil je het hebben?

Liefde voor Zaanse Schans

“De liefde die Mariëtte heeft voor dit pand en de Zaanse Schans, komt mooi tot uiting in haar ontwerp. Het sluit bovendien aan op de ontwerpen van keukendoeken die ze al voor de molenvereniging heeft gemaakt”, vertelt Lotte over de puur Zaanse aanvulling op het assortiment.

Herkenbare signatuur

Mariëtte Wolbert heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen van textiel en heeft zich met name toegelegd op het huishoudtextiel. Haar ontwerpen hebben een herkenbare signatuur en zijn in middels wereldberoemd. Ze omschrijft haar ontwerpen zelf aan de hand van de vijf L’s (Lekker, Licht, Logisch, Luxe en met een Lach).

Kwaliteit van vroeger

Lotte: “Los van het Zaanse Schans ontwerp, is het ook een keukendoek van hoge kwaliteit. Dat was een voorwaarde. Het moet aansluiten op de kwaliteit die vroeger zo gewoon was. Geen dunne, goedkope stof maar degelijk katoen van hoge kwaliteit.”

Het hart van Lotte ging sneller kloppen toen ze het ontwerp van ‘de koningin van de keukendoeken’ onder ogen kreeg. “Ik zei gelijk, dit is hem! Het ontwerp past precies bij onze unieke collectie.” En die is met recht uniek te noemen.

Poepende man

Het Jagershuis is alleen al als authentiek Zaans huis een bezoek meer dan waard. De woning stamt uit 1623 en heeft vele leuke geheimen. Al is het soms wel even zoeken. Want wie kan het tegeltje vinden waarop een poepende man staat afgebeeld?

“De tegels in het huis zijn maar één van de bijzonderheden. Zo zijn er ook nog vier originele bedstedes. En wat dacht je van de tegelvloer? Hoe oud die is? Ik durf het je niet te zeggen. Oud, heel oud. Kijk maar hoe de tegels zijn ingesleten”, legt Lotte uit.

Deurmat verkocht

Praktisch elke hoek van Het Jagershuis staat vol met artikelen voornamelijk uit ‘grootmoeders tijd’. Een bonte collectie die door Lotte zelf is samengesteld. Maar ook met spontaan aangeboden artikelen. “Normaal gesproken reis ik door het land om de collectie op peil te houden. Want de toeristen kopen alles wat los en vast zit. Eh,… en met vast, bedoel ik ook letterlijk vast. Zo heb ik zelfs de deurmat verkocht aan een Chinese vrouw terwijl er iemand het uitgezaagde hartvormige raampje in de houten gevel wilde kopen. Het kan ook te gek.”

Zo wilde een Rus de kassa - hij komt uit rond 1900 - meenemen. “Noem je prijs en ik betaal het’, zei de man. Maar de kassa is niet te koop. Net als de honden”, lacht Lotte.

Geen klaagzang a.u.b.

Gelukkig kan ze nog lachen maar het is nu droevig gesteld met de aanloop. Het toerisme ligt praktisch plat en van die doelgroep moet ze het vooral hebben. Lotte mist het contact met haar bezoekers. “De heerlijk gekke Italianen, de leuke Chinezen, de nuchtere Nederlander, ze blijven nu allemaal weg. Normaal gesproken is het nu hartstikke druk. Kijk maar zelf naar buiten: niemand op de Schans. Ik wil geen artikel als klaagzang. Maar mijn opkamer zit vol met voorraad”, stelt Lotte.

Zaanse schatkamer

Tegelijk is Het Jagershuis ook voor streekgenoten een schatkamer voor wie een apart cadeau zoekt. Je kunt een krant vullen met het opnoemen van de unieke collectie en komt dan nog ruimte tekort. Van zelfgebreide geitenwollensokken tot Mariabeelden, van porselein tot duizend en één vintage spulletjes.

Willen we als Zaankanters dit soort unieke winkeltjes behouden, is het nu zaak om van – behalve op dinsdag – tussen 10.00 en 16.00 uur eens binnen te stappen en ‘te jagen’ naar een leuk cadeau. In coronatijden wel tot nader orde eerst een afspraak maken. Dat kan via 06 – 22 79 64 12 of door Lotte een mailtje te sturen: jagershuiszaanseschans@gmail.com

Kijk voor meer informatie over het ontwerp van de Jagershuis keukendoek - die € 9,95 kost en gratis in Zaandam wordt thuisbezorgd - ook op www.mariettewolbert.nl Meer informatie over het Jagershuis is ook te vinden op Instagram trashtreasures_zaanseschans en Facebook TRASH&TREASURES Zaanse Schans.

Ook de maagd Maria voelt zich thuis in Het Jagershuis...
Naast de nieuwe keukendoek zijn er nog meer Zaanse theedoeken te vinden.
Zeg nou zelf, is het geen echte schatkamer?
Nog een kinderwagen uit pak 'm beet de jaren '40 nodig?