Geen Sintoptocht 2022 in Zaandam, wel groot feest op de Burcht

Algemeen
Zelfs toen er vorig jaar nog een QR-code nodig was om in de feesttent te komen, waren er veel 'gelovigen' en hun ouders/verzorgers naar de Burcht gekomen om mee te feesten.
Zelfs toen er vorig jaar nog een QR-code nodig was om in de feesttent te komen, waren er veel 'gelovigen' en hun ouders/verzorgers naar de Burcht gekomen om mee te feesten. (Foto: Rodi Media)

ZAANDAM – “We hebben gisterenavond in overleg met de gemeente en politie moeten besluiten de Sinterklaasoptocht in Zaandam te laten vervallen. Het is zeer, zeer spijtig voor de kinderen, maar ik heb zelfs persoonlijke bedreigingen gekregen. Dat gaat me niet in de koude kleren zitten”, zegt René de Reus, voorzitter van de stichting Sinterklaascomité Zaanstad.

Bedreigingen naar organisator door tegenstanders, keuze gemaakt voor veiligheid van kinderen

Wel komt er een grote feesttent op de Burcht waar de Sint en zijn gevolg zal verschijnen zaterdag 19 november. Want de kinderen het grote Sinterklaasfeest ontzeggen door mensen die tegen de kleur van de Pieten protesteren is een stap te ver voor de organisatie.

Roetveegpieten zijn onderweg vanuit Spanje

”We laten dit kinderfeest niet verzieken terwijl we zelfs gehoord hebben dat Sinterklaas dit jaar roetveegpieten meeneemt. Maar voor de veiligheid van de kinderen is besloten geen optocht te houden”, aldus de voorzitter.

Geen optocht door Zaandam Zuid met antieke tracktoren, geen Amerikaanse politieauto’s met gillende sirenes of paardenkoets waarmee Sint altijd aankomt in Zaandam. Maar Sint zou Sint niet zijn als hij niet op ludieke wijze zijn entree gaat maken. Hoe blijft nog even geheim. Net zoals zijn leeftijd.

Wat niet geheim blijft is dat de stoomboot met kilo’s pepernoten en zakken vol cadeaus al aardig op weg is naar ons land. En dat er op de Burcht een kinderveilig feest in voorbereiding is waar je gewoon welkom bent. Het grote Sinterklaasfeest begint om 14.00 uur.

Dit jaar geen optocht door Zaandam Zuid.