‘Zo kan het ook’: pluim voor jonge vuurwerkfans

Algemeen
Schade door illegaal vuurwerk aan straatmeubilair op de Neptunuislaan in Krommenie. 
Schade door illegaal vuurwerk aan straatmeubilair op de Neptunuislaan in Krommenie.  (Foto: Jeroen Juch)

ZAANSTREEK - De jaarwisseling is in Zaanstreek-Waterland verlopen zonder grote incidenten laat de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland weten. Geplande evenementen, zoals vreugdevuren, waren geannuleerd vanwege de harde wind. Voor de politie was het een rustige jaarwisseling met opvallend weinig incidenten. 

Jaarwisseling zonder grote incidenten in de Zaanstreek

Op veel plaatsen was het niet drukker dan tijdens een gemiddelde horecanacht. Alleen in de wijk Poelenburg in de gemeente Zaanstad was het een tijd onrustig. De rust op straat keerde weer terug, toen de politie extra agenten liet surveilleren in de wijk. Ambulancemedewerkers hadden een drukke nacht, laat de meldkamer weten. Ze kwamen 90 keer in actie tijdens de afgelopen jaarwisseling, ongeveer even vaak als vorig jaar. Er werden geen mensen behandeld met verwondingen door vuurwerk.

Er zijn geen meldingen gedaan van agressie tegen ambulancemedewerkers. De brandweer rukte mede uit vanwege brand door het afsteken van vuurwerk. Daarbij ging het vaak om containerbrandjes. In Zaandam en Purmerend leidde vandalisme door vuurwerk tot schade aan twee basisscholen. Ook harde wind leidde tot schade. Vonken van vuurwerk leidden her en der tot kleine brandjes. Op de meeste plekken in de regio kon de brandweer ongehinderd aan het werk. De Zaanse spuitgasten moesten 38 keer in actie komen, de ambulance rukte 48 keer uit in de Zaanstreek vanwege calamiteiten.

‘Zo kan het ook’

Een inwoonster van Krommenie - waarvan de naam bij ons bekend is - stuurde naar onze redactie een mail met als titel ‘zo kan het ook’ waarin ze een duim geeft aan jongelui die tot op oudejaarsavond heel laat op de hoek van de Leoniden en de Jupiterstraat in Krommenie tot pakweg twee uur ‘s nachts de ene na de andere pijl de lucht in schoten.

“Daar bleef heel wat afval van over. Maar midden op de dag van 1 januari verschenen diezelfde jongens gewapend met een paar vuilniszakken om de boel op te ruimen. Met mijn bezem en veger en blik ging dat sneller. Ze hadden, bleek in het gesprekje dat ik met ze had, bovendien geen goed woord over voor het feit dat op de hoek van de Jupiterstraat en de Neptunuslaan een aantal verkeersborden stuk gemaakt waren. Wat mij betreft een hoopvol begin van het nieuwe jaar: een stel jongens dat na de pret komt opruimen en vernielen belachelijk vindt.” 

Ook dit verkeersbord moest het ontgelden door de huftertjes die de boel verzieken.
Vorig jaar sneuvelde deze Big Belley bij het station Zaandijk door illegaal vuurwerk terwijl er een algemeen verbod gold.
Afbeelding