‘Naast het paard van Sinterklaas ligt ook onze kortebaan onder vuur’

Nieuws
"Of de gemeenteraad in 2024 positief stemt over toekomstige subsidie, zal nog moeten blijken. Het zal zeer teleurstellend zijn als de gemeenteraad hier negatief over stemt in het 50-jarig jubileumjaar van Zaanstad. Hier zal de gehele paardensport-branche en onze status van immaterieel erfgoed Nederland een zeer slechte dienst mee worden bewezen", aldus het bestuur van de Kortebaandraverij Assendelft.
"Of de gemeenteraad in 2024 positief stemt over toekomstige subsidie, zal nog moeten blijken. Het zal zeer teleurstellend zijn als de gemeenteraad hier negatief over stemt in het 50-jarig jubileumjaar van Zaanstad. Hier zal de gehele paardensport-branche en onze status van immaterieel erfgoed Nederland een zeer slechte dienst mee worden bewezen", aldus het bestuur van de Kortebaandraverij Assendelft. (Foto: archief)

ASSENDELFT - De organisatie van de Kortebaandraverij Assendelft ziet al uit naar de datum 25 mei. Dan staat de inmiddels vertrouwde locatie Beemsterstraat - Rietwijkstraat weer in het teken van de kortebaandraverij. Althans, als de politiek geen roet in het eten gooit. Want tegelijk zijn er zorgen voor het kunnen doorgaan nu er in de Zaanse politiek geluiden te horen zijn waarin evenementen waar dieren een rol spelen in de ban worden gedaan.

Bestuur Harddraverij Vereniging Assendelft maakt zich zorgen om toekomst

“Naast het paard van Sinterklaas ligt ook onze kortebaan onder vuur door de Partij voor de Dieren. De PvdD slingert allerlei argumenten rond en dit veroorzaakt veel onrust. Men stelt dat hier in Assendelft een soort van circusact wordt georganiseerd ‘wat niet meer van deze tijd is’. Het tegendeel is waar. Onze kortebaan wordt gehouden onder auspiciën van de SNDR en de Kortebaanbond. Dit zijn landelijke organisaties die regels en protocollen opstellen ten aanzien van dierenwelzijn waaraan organisatoren van kortebaandraverijen maar ook trainers en pikeurs strikt moeten voldoen. Dit is niet vrijblijvend. Is het niet in orde dan wordt een kortebaan afgelast. Met onze organisatie zijn wij het het hele jaar in de weer om dit alles goed voor te bereiden”, laat de kortebaanorganisatie weten.

Goedkeuring

Waar gaat het dan om? Een paar voorbeelden: het gebruik van zweepjes door de berijder om de paarden te stimuleren, is verboden. De startprocedure is diervriendelijker gemaakt. Het stalterrein moet goed zijn ingericht met voldoende ruimte, afzettingen en vers stromend water. Het zandspoor en zandbed bij start en finish moet aan voorwaarden voldoen met betrekking tot breedte en dikte. En zo zijn er nog veel meer zaken die geregeld moeten zijn alvorens de SNDR-officials hun goedkeuring geven om op zaterdag 25 mei rond 11.00 uur het startschot te mogen lossen.

Afspraak

“Om de politiek te informeren en te overtuigen hebben wij op vrijdag 2 februari een afspraak met de wethouder die verantwoordelijk is voor de subsidie. Wij zijn van mening dat de gemeente best een kleine bijdrage mag doen aan ons immateriële erfgoed. Burgemeester Jan Hamming heeft nota bene zelf de opening verricht van de kortebaan in 2021 en uitgesproken hoe mooi het evenement voor Zaanstad is. Dus... wij zijn vol goede moed! Wij zien je graag op 25 mei!”, laat het bestuur weten.

In het voorjaar wordt er nog een ledenvergadering gehouden waar iedereen welkom is. De datum en locatie worden later bekend gemaakt.