Een superblije Giovanni Phillipson van ZV De Zaan die zich Nederlands kampioen zwemmen mag noemen.
Een superblije Giovanni Phillipson van ZV De Zaan die zich Nederlands kampioen zwemmen mag noemen. (Foto: aangeleverd)

Giovanni Phillipson van ZV De Zaan Nederlands kampioen zwemmen

Sport

ZAANSTREEK - Tijdens de Nederlandse Junioren Kampioenschappen van de KNZB lange baan (50 meter bad) in Eindhoven is ZV De Zaan zwemmer Giovanni Phillipson (dertien jaar) Nederlands kampioen geworden. Een hele bijzondere prestatie, want normaal zwem je voor één afstand het Nederlands kampioenschap. Hierbij een verslag van de hoofdtrainer Robin Boer van ZV De Zaan: 

Giovanni Phillipson begon op zevenjarige leeftijd bij het Swim Start programma van ZV De Zaan. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een zeer sterke allround zwemmer op nationaal topniveau. Om Nederlands kampioen te kunnen worden, moest Giovanni een meerkamp van alle zwemslagen over tien afstanden zwemmen. Voor de zwemmers betekent dit in de praktijk dat ze drie dagen lang iedere afstand 100% moeten presteren omdat ze bij een misser meteen kansloos zijn voor een hoge klassering. Een enorm zware opgave dus.

Snelste inschrijftijd

Er werd gestart met de 400 meter borstcrawl en de 200 meter wisselslag. Giovanni ging goed van start met een verbetering van zijn persoonlijk record met tien seconden op de 400 meter  borstcrawl en een tweede plaats. Ook op de 200 meter wisselslag wist hij uiteindelijk na een flinke strijd als tweede te finishen. Aan het einde van de dag stond hij tweede in het klassement met de nummers één en drie vlakbij zich. Daarna werd de 100 meter borstcrawl en de 200 meter schoolslag gezwommen. Op de borstcrawl had Giovanni de snelste inschrijftijd staan, maar kon hij dat op het juiste moment ook waarmaken? Dat deed hij zeker, door deze afstand in een tijd van 0.55:19 te winnen. Door deze mooie prestatie schoof hij direct door naar de koppositie in het klassement. De 200 meter schoolslag zou echter een moeilijke strijd worden, aangezien zijn grootste concurrent Wytse Broekstra een schoolslag specialist is. Zijn taak was dus om het gat zo klein mogelijk te houden. En dat lukte! Met weer een mooi persoonlijk record eindigde Giovanni op een tweede plaats. Wel verloor hij daarmee de koppositie.

Loodzwaar

Daarna werd werd de 400 meter wisselslag en 100 meter rugcrawl gezwommen. Vooraf werd het meest opgezien tegen de 400 meter wisselslag, een loodzwaar nummer. Giovanni kwam niet lekker in de race, maar wist de afstand toch nog als derde te eindigen. Zijn tweede plaats in het klassement was veilig gesteld, maar het verschil met nummer drie werd nu heel klein. Gelukkig was daar toen de 100 meter rugcrawl, de specialiteit van Giovanni. Dit had hij in de eerste helft van het seizoen al laten zien door twee maal het Nederlands record op de 50 meter in een 25 meter bad te verbeteren. Op de 100 meter eindigde hij als eerste  in een tijd van 1.01:13, een benadering van het kampioenschapsrecord met een halve seconde! In het klassement stond hij nu stevig op de tweede plaats.

Vermoeidheid sloeg toe

Daarna werd de 100 meter schoolslag en 200 meter borstcrawl gezwommen. De 100 meter werd helaas weer verloren van de nummer één in het klassement. Zaak was nu om de 200 meter borstcrawl te winnen, waarmee meteen het borstcrawl slag klassement zou worden gewonnen. Met een zeer goede race wist Giovanni in een tijd van 2.03:24 deze afstand te winnen. Als last but not least kwamen de laatste afstanden aan bod;  de 100 meter vlinderslag en 200 meter rugcrawl. Het was nu duidelijk dat de vermoeidheid zijn tol begon te eisen. Het risico van fouten maken lag op de loer. Giovanni deed echter precies wat vooraf met hem was doorgenomen. De schade op de vlinderslag beperkt houden (vijfde plaats) en in de laatste afstand alles geven wat er nog in hem zat. Nederlands kampioen worden was nog steeds mogelijk! 

De 200 meter werd voortvarend gestart. Na het ingaan van het eerste keerpunt lag hij een seconde voor op zijn tegenstanders. Deze voorsprong verspeelde hij op de tweede baan, waardoor hij zij aan zij de laatste 100 meter inging. Zou hij het redden? Of kwam nu ‘de man met de hamer’? Dit was het moment dat Giovanni de knop omzette en gas gaf. Hij was los! Met een afgetekende voorsprong won hij de afstand in een tijd van 2.13:10 en werd hij Nederlands kampioen!”

De winst is binnen!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Zaanstad

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Pand aan Mosakker gesloten voor zes maanden Algemeen 23 sep, 10:21
Afbeelding
Twee bestemmingsplannen voor Kogerveldwijk: 340 nieuwe woningen Algemeen 23 sep, 10:08
Afbeelding
Meer dan 950 nieuwe woningen op Hembrugterrein gepland Algemeen 23 sep, 10:04
Afbeelding
Zaanse zakenvrouwen ‘pakken de power’ met discipline expert Werken 23 sep, 09:22
Afbeelding
Jan Kee zit ineens te vergaderen tussen laptops Sport 23 sep, 07:14
Afbeelding
De dure spelcomputer... Het Juridisch Loket 23 sep, 07:00
Afbeelding
Twaalfde editie Zaanse Beursvloer op donderdag 29 september in de Bullekerk Algemeen 22 sep, 16:04
Afbeelding
Vrienden van Torenerf doet oproep tot stemmen in Rabo Club Support Algemeen 22 sep, 14:31
Afbeelding
Een goed kompas als een levensvoorwaarde bij kanker Algemeen 22 sep, 10:00
Afbeelding
Nieuwe ‘Social Sofa voor Vrede’ onthuld in Poelenburg Met filmpje 22 sep, 09:58
Afbeelding
ZV De Ham ZC is officieel veilig Sport 22 sep, 09:19
Afbeelding
Concerten van trio Saen Amare Uitgaan 22 sep, 09:17
Afbeelding
‘Tijdreis van nostalgische jaren ‘80/90 naar VR-tijdperk van nu’ Algemeen 22 sep, 07:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Zaanstad

Op Rodi Zaanstad volg je het laatste nieuws uit Zaanstad. Rodi Zaanstad informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Zaanstad

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Zaanstad in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief