ZV De Ham ZC is officieel veilig

Sport
Danique Steur, Simon den Heeten en Wim IJsseldijk tonen de oorkonde
Danique Steur, Simon den Heeten en Wim IJsseldijk tonen de oorkonde (Foto: Rodi Media/KK)

KROMMENIE - Als er bij de zwem- en polovereniging De Ham gesproken wordt over ‘veilig’ ging het tot voor kort over ranglijstposities. Sinds deze week betekent het voor bijna honderdjarige club dat er een veilig sportklimaat heerst. Het was Simon den Heeten die namens Sportbedrijf Zaanstad de bijbehorende versierselen kwam overhandigen.

Bij de club (en KNZB) bestond al de ‘Code Blauw’ waar dit in de rest van het land als ‘Veilig Sportklimaat’ bekend staat. Beide begrippen behelzen hetzelfde en gaan samen op. Bij ZV De Ham ZC is de vertrouwenscontactpersoon Danique Steur. Al jarenlang betrokken bij de club en kent deze goed. Danique fungeert als vertrouwenspersoon als eerste opvang voor waterpoloërs & zwemmers en hun ouders, toeschouwers, vrijwilligers, begeleiders en bestuur met een vraag of probleem.

Mede dankzij haar inzet en die van het bestuur is De Ham in navolging van de KZTV (Koog-Zaandijkse Tennis Vereniging ontving als eerste Zaanse sportvereniging in augustus 2021 het Veilig Sportklimaat bord), tennis vereniging De Cromme Bal en eerste voetbalvereniging met een Veilig Sportklimaat beleid RKVV Saenden nu de eerste gemengde binnensportvereniging met een erkend veilig sportklimaat.

Simon den Heeten vertelde bij de overhandiging van het bord dat er in de Zaanstreek ongeveer 140 sportclubs actief zijn. ‘Sedert 2018 zijn we bezig met dit onderwerp. Dan is het met nu vier clubs nog erg karig. Er wordt hard aan gewerkt dit aantal flink te verhogen. Het is in ieder geval een groot compliment richting De Ham dat zij dit zo hebben opgepakt.’

De kersverse voorzitter Wim IJsseldijk (71) toonde zich blij met de erkenning. Het is ook IJsseldijk die nauw betrokken was bij eerdere uitreikingen. De ervaren sportbestuurder was ook voorzitter van de andere clubs. ‘Hier moeten we als club zuinig op zijn. De gedragscode is heel belangrijk. Onze club hecht waarde aan een sportieve, veilige en respectvolle omgeving.’