Jubileumjaar ZHC De Kraaien: honderd jaar jong

Sport
Voorzitter Peter Wieringa bij de fotowand met daarop sportpark Het Fortuin, het toekomstige onderkomen van De Kraaien.
Voorzitter Peter Wieringa bij de fotowand met daarop sportpark Het Fortuin, het toekomstige onderkomen van De Kraaien. (Foto: Dirk Karten)

WIJDEWORMER – “Gaan jullie de latjes nog oranje schilderen?”, vraagt voorzitter Peter Wieringa aan de noeste klussers Gabriëlla en Paul de Vries die, samen met Barbara Natzijl, de bar in het clubhuis verfraaien. Hij verwijs daarmee naar de clubkleuren van ZHC De Kraaien waarin oranje voorkomt. Het trio lacht en nodigt hem uit zelf de handen uit de mouwen te steken. Het tekent de goede sfeer van de dit jaar 100-jaar jonge hockeyclub; sociaal en warm. Afgelopen dinsdag vond de feestavond plaats. Precies op de dag van de oprichting: 22 november 1922.

‘Ambitie 100-jarige ZHC De Kraaien is solide, brede, competitieve en familiaire hockeyvereniging voor zo’n 900 leden’

De feestavond maakt onderdeel uit van dit jubileumjaar. Daarin kregen de leden onder meer de presentatie van het Kraaien jubileumbier en uitleg over de verdere activiteiten in het lopende lustrumjaar.

Hand op de knip

Een groepje jeugdspelers stonden afgelopen maandagmiddag al te wachten voor het nog gesloten hek van het complex aan de Zuiderweg 68a in Wijdewormer als Peter aan komt snellen met de sleutel. Vol enthousiasme sprinten ze in hun zwarte shirts met verticale oranje streep en schildje met kraai het inmiddels schemerige veld op.

“Het duurt even voordat de lampen aan gaan”, zegt Peter als hij de lichtknoppen voor de veldverlichting omzet. Eigenlijk moeten ze worden vervangen. Maar ja, als je weet dat je gaat verhuizen, hou je de hand op de knip. De voorzitter laat een immense foto zien die aan de muur van het clubhuis hangt waarop staat hoe het geplande nieuwe complex eruit komt te zien. Dat is gepland aan de Fortuinweg in Rooswijk.

Ambities

Peter Wieringa: “We zitten nu sinds 1962 op de grens van Wijdewormer en Zaanstad (ingang Zaanse Golf Club-red.) Op zich is deze locatie goed. Maar niet als je als vereniging door wil groeien. We hebben nu zo’n 550 (jeugd- én senioren) leden. Onze ambitie is een hockeyvereniging worden voor zo’n 900 leden. Dat aantal is in de Zaanstreek best mogelijk. Maar dat moet je wel op een aantal belangrijke punten verbeteren.”


Het klusteam aan het werk bij de bar van het clubhuis. v.l.n.r. Paul en Gabriëlla de Vries, knielend Barbara Natzijl. 

‘Opgelapte broek’

De kwaliteit van de huidige ‘zandvelden’ laat inmiddels te wensen over. Ook al helpt de gemeente Zaanstad mee aan het op orde houden van de kwaliteit. Voorkomen dat het hoofdveld op onderdelen blank staat als er een flinke regenbui is geweest is niet meer mogelijk. En sommige delen van het hoofdveld zien er uit als een ‘opgelapte broek’.

“Los daarvan is deze plek niet fijn voor de jeugd om zelfstandig naar toe te komen. Te ver van de bewoonde wereld, geen goede OV-verbindingen. En zeker nu niet fijn als je met de fiets komt omdat de verlichting aan de Zuiderweg kapot is. Wij hebben meerdere malen om herstel gevraagd, er is nu noodverlichting, maar het is nu eigenlijk nog steeds ronduit gevaarlijk fietsen als het donker is”, zegt de voorzitter.

Inzetten op groei

“Ons nieuwe complex ligt prachtig middenin Zaanstad. Goed en veilig bereikbaar per fiets en zelfs op loopafstand van het treinstation. Perfect als je wil doorgroeien als club. Want dat is wat we willen: inzetten op groei en hockeyen op watervelden.”

Zaanse kapschuur

Inmiddels is het nieuwe terrein vlakgemaakt en wordt er gewerkt aan het stabiel en bouwrijp maken van het aanleg van twee watervelden en een zandveld. En fraai clubhuis. Die krijgt de vorm van een Zaanse kapschuur. Vanwege bezwaar tegen de aanleg loopt er nog een procedure en kan de eerste paal nog niet de grond in. De verwachting is dat in januari of februari 2023 een uitspraak komt en de club weet waar ze aan toe zijn.

‘Watervelden’

De aanleg van ‘watervelden’ is ook een must wil de Kraaien de betere hockeyspeler aan zich binden. “Het spelen op een waterveld vraagt om een andere techniek. De bal stuitert meer en het spel gaat op zo’n ondergrond nóg sneller. Hockey is naast een sociale teamsport een hele mooie, snelle sport die veel vraagt van je technische vaardigheden”, licht de voorzitter toe.

Soorten hockey

Los van een warm verenigingsleven bieden - waar men goed in staat is een feestje te vieren - staat het verhogen van je technische hockeykennis- en kunde en natuurlijk het spelplezier centraal bij de club. Bij ZHC Kraaien is het mogelijk veldhockey, zaalhockey (met training onder meer op het complex van Hercules aan het Kuilpad in Zaandam), G-hockey en trimhockey te spelen.

Jubileumjaar

Tijdens dit jubileumjaar hebben de leden als de nodige activiteiten mee kunnen maken. Zo was er een clinic voor de jeugd die werd verzorgd door de Floris Jan Bovelander Foundation. Er wordt gewerkt aan een lustrumboek en in juni volgend jaar staat een grote reünie op het programma. De festiviteiten lopen door tot 22 november 2023, precies het jubileumjaar rond.

Kijk voor meer informatie op www.kraaien.nl

Het klusteam aan het werk bij de bar van het clubhuis. v.l.n.r. Paul en Gabriëlla de Vries, knielend Barbara Natzijl.