Laatste Zaanse Korfballeague derby een feit

Sport
Koogse aanval
Koogse aanval (Foto: Eyecons/RodiMedia/KK)

In de zeventiende speelronde van de Kenonz Korfbal League, seizoen 2023-24, is de voorlopig laatste Zaanse derby gespeeld. In het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan streden KZ/Keukensale.com en Groen-Geel/Ronald McDonald Huis Emma naar vermogen. Eindstand 25-19 en daarmee werd het (degradatie)lot van de bezoekers definitief bezegeld.

De eerste wedstrijd werd in Wormer gewonnen door de Koogers (10-10 bij rust) en de verwachting was ook nu weer dat de kandidaat voor de Play Offs ging winnen.

In de wetenschap dat KCC op voorsprong stond bij HKC (waar uiteindelijk een winst werd behaald) viel er in feite al een last van de Wormer schouders. Of zoals analist Dennis Doves vooraf inschatte dat Groen Geel moet gaan bouwen aan het nieuwe seizoen.

Het team van Tim Bakker had bij LDODK een off-day en dat leidde tot een kansloze nederlaag. Het uitzicht op de Play Offs werd er overigens niet minder op. Het schotpercentage onder de 10 leek wel verontrustend.

Voor Mady Tims was het duidelijk dat de druk voor haar team weg was. “We hebben goed getraind en we willen strijdend ten onder gaan. Je mag het publiek niet teleurstellen.” 

Haar collega Maarten van Vliet zag voor zijn ploeg de kans om fris en fruitig richting de Play Offs te gaan. Kevin Dik leek weer speelklaar, maar moest vanwege ziekte toch weer afhaken.

Het wedstrijdbeeld liet zien dat de bezoekers zich niet bij voorbaat wilden neerleggen bij Koogse overheersing. De rust brak aan met een 7-8 voorsprong voor de Wormers dat in de pauze ongetwijfeld door de trainers gemaand zijn daar vooral mee door te aan. 

Dat bleef tot de 9-9 (Alwin Out) zo, maar vanaf dat moment was het KZ dat de voorsprong stevig in handen nam. Darren Krook was goed op schot en aan GG zijde liep Thomas Schagen andermaal tegen een gele kaart aan. 

De verrassing van een Wormer winst ebde weg en zo eindigde de laatste Korfballeaguederby in een 25-19 winst voor de gastheer. Een zwaarder bevochten winst dan vooraf wellicht te verwachten was. 

Groen Geel heeft haar huid duur verkocht. Als dat in de achterliggende maanden meerdere malen getoond zou zijn had er mogelijkerwijs meer in gezeten. “Dit was prettig om te zien” erkende Mady Tims na afloop. “We hebben veel geleerd. Omgaan met druk moeten ze leren. Hier 19 keer scoren is knap.”

Aan KZ zijde is het nu nog spelen tegen en bij HKC waar Groen Geel het in eigen hal op gaat nemen tegen PKC.