Overal in Zaanstreek activiteiten op 20 en 21 mei tijdens PinksterZaan

Uitgaan
Organisator en initiator Bas Husslage bij het beeld van Lambert Melisz die in 1574 op schaatsen op de vlucht sloeg voor de naderende Spaanse troepen. Laat zien hoe snel jij kunt schaatsen op de kunststof schaatsbaan die tijdens PinksterZaan ter hoogte van ijsclub Lambert Melisz in Westzaan ligt.
Organisator en initiator Bas Husslage bij het beeld van Lambert Melisz die in 1574 op schaatsen op de vlucht sloeg voor de naderende Spaanse troepen. Laat zien hoe snel jij kunt schaatsen op de kunststof schaatsbaan die tijdens PinksterZaan ter hoogte van ijsclub Lambert Melisz in Westzaan ligt. (Foto: Dirk Karten)

ZAANSTREEK – “We hebben in verschillende onderdelen van het programma op speelse wijze een competitie-element gebracht. Van het ‘schans mikken’ in de Zaanse verzorgingstehuizen, de roeichallenge in de sportscholen wie het verste komt in 450 seconden tot ‘wie trekt het snelste de pop met slee over de kunststof schaatsbaan? Maar ook voor wie daar niet aan mee wil doen, biedt het PinksterZaan-programma op maandag 20 en dinsdag 21 mei volop verbindend plezier voor jong en ouder”, stelt Bas Husslage.

‘Koester onze eigen lokale feestdag PinksterDrie als cultureel erfgoed’

De organisator en initiator van het eerste grote evenement in het kader van 50 jaar Zaanstad roept alle Zaankanters op PinksterZaan, 450 jaar Zaans Ontzet, mee te vieren. En om met name PinksterDrie als eigen lokale Zaanse feestdag terug op de kaart te zetten.


Natuurlijk is er op de Zaanse Schans tijdens PinksterZaan van alles te zien en beleven. 

“Ook Krommeniedijk, Jisp en Wormer betrekken we bij de PinksterZaan viering” 

Dit jaar wordt er extra goed uitgepakt als ‘stapsteen’ naar de toekomst en die omvang blijft de komende jaren vergelijkbaar. Zo is er muziek, toneel, straattheater, vertellingen en lezingen, kanonschoten gelost, vertelt een Oekraïense soldaat wat dit oorlogstuig in zijn land doet, is er film en een giga-leuke fietsroute lang vijftien Zaanse schansen. “Ook Krommeniedijk, Jisp en Wormer betrekken we bij de PinksterZaan viering”, vertelt Bas. “De Jisper kermis vindt sinds jaar en dag met Pinksteren plaats en hoort er gewoon bij.”  

Los van de 50 jaar Zaanstad festiviteiten - waar PinksterZaan één van de drie grote highlights is - wordt dit jaar extra speciaal omdat de Zaanse soldaten 450 jaar geleden, met hulp van een leger uit Purmerend, de Spaanse bezetters op Tweede Pinksterdag versloegen. “Dit was het begin van PinksterDrie. Onze eigen lokale feestdag die we moeten koesteren als cultureel erfgoed”, stelt de organisator. Via de stichting PinksterZaan ijvert hij al de nodige jaren om onze eigen lokale feestdag op PinksterDrie nieuw leven in te blazen. “De traditie van een unieke, regionale feestdag past goed bij de eigenzinnige Zaanse cultuur”, zegt Bas.


Laat je niet betoveren en meevoeren op het spookschip De Vliegende Hollander....

Flink uitpakken

Doordat de stichting subsidie kreeg van de gemeente, wordt er dit jaar flink uitgepakt. Bij de fietstocht staan vijftien schanslocaties centraal. “Ook in Westzaan, al heeft daar geen schans gestaan waar het leger weerstand bood tegen de Spanjaarden. Op de locaties waar deze schansen stonden, staat tijdens PinksterZaan een vlaggenmast, informatiebord en enthousiaste vrijwilliger die uitleg geeft over wat hier 450 jaar geleden gebeurde.”

Roeien als een Watergeus

Wie dat wil kan zelf meedoen aan de activiteiten op locatie. Of alleen luisteren naar het schansverhaal, een stempel halen en doorfietsen. Zo kun je in Krommeniedijk in de buurt van dorpshuis De Horn als Watergeus op een roeimachine stappen en meedoen aan de #roeichallengePinksterZaan. Wie roeit het verste in precies 450 seconden (7,5 minuten)? Het getal 450 refereert aan het feit dat we 450 jaar geleden de Spaanse soldaten naar huis stuurden. Dit soort knipogen naar historische feiten zullen deelnemers aan de PinksterZaan-route steeds tegenkomen met een moderne twist.

Deelnemen aan de kleine en/of grote activiteiten is gratis. De fietsroute loopt van het Barndegat in Zaandam (stadsgrens) tot Krommeniedijk. Wie de hele (circa 50 km) óf halve route fietst en de bijbehorende stempelkaart gebruikt, maakt kans op mooie prijzen. De fietsstempelkaart kun je ophalen en inleveren op de schanslocaties. Zie: https://pinksterzaan.nl/plattegrond/

Kunststof schaatsbaan

Omdat de stichting met PinksterZaan ook de Zaanse historie levend willen houden, en alle Zaandorpen erbij willen betrekken, ligt er ter hoogte van ijsclub Lambert Melisz een kunststof schaatsbaan. Daarmee wordt het historische feit herdacht dat Lambert Melisz op 20 februari 1574 op schaatsen op de vlucht sloeg voor de naderende Spaanse troepen. Hij bracht daarbij zijn moeder op een slee in veiligheid. Schaatsen in alle maten staan dan klaar om in de voetsporen van de heldhaftige Zaankanter te treden.

Wormer en Jisp doen mee

Wormer en Jisp – waar ook een schans stonden – zijn onderdeel van de festiviteiten. PinksterZaan stelt dankzij het Goededoelenfonds van Uitvaartvereniging IJmond ‘schansmik’-sets beschikbaar voor alle andere Zaanse tehuizen. Het doel is zo verbinding te leggen tussen de bewoners, een hoop lol te beleven én tegelijk te werken aan het behoud van een goede motoriek. In Wormer zal opleidingsorkest Ratatouille op PinksterDrie om 19.00 uur een optreden verzorgen.


 In de Bullekerk wordt tijdens PinksterZaan een musical opgevoerd.

Musical

De fietsroute voert ook langs culturele centra als De Bullekerk die op een ‘terp’ ligt. Dit is een berg aarde die destijds een ‘verschansing’ vormde tegen het Spaanse leger. In de Bullekerk wordt tijdens PinksterZaan een musical opgevoerd. De uitvoering is in handen van Fluxus. “Kinderen uit 51 klassen van basisscholen en ook nog eens drie middelbare scholen gaan daar op 15, 16 en 17 mei heen, omdat je een historie alleen kunt laten voortleven als je ook de jeugd erbij betrekt”, aldus Bas Husslage.

Spookschip

Natuurlijk is er veel meer Spaans/Zaans spektakel te beleven. De festiviteiten zoals die er afgelopen jaren waren op de Zaanse Schans horen er natuurlijk bij. Van oude ambachten, kanonschoten door de Rijdende Artillerie Amsterdam tot historische vertellingen, van muziek en zang tot straattheater door Tovenaar Runewold met zijn spookschip de Vliegende Hollander die hij met al zijn magie heeft betoverd. Kortom, Zaankanters: zet PinksterZaan in je agenda en kom gezellig meedoen!

Op welke dagen er wat gebeurt kun je terugvinden op www.pinksterzaan.nl

Het beeld van Lambert Melisz.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding