Hyperambitieus plan voor sportpaleis Alkmaar

Nieuws
Rudmer Heerema en Marcel van Zon voor het verloederde sportpaleis.
Rudmer Heerema en Marcel van Zon voor het verloederde sportpaleis. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Wat is de toekomst van het Sportpaleis Alkmaar? Marcel van Zon, voorzitter van atletiekvereniging Hylas, weet het wel: een overdekte atletiekbaan met een 200 meter-baan én indoorlocatie voor diverse takken van sport met een toeschouwerscapaciteit van 4.000 tot 8.000 bezoekers waar NK’s, EK’s en zelfs WK’s plaats kunnen vinden.

Het Sportpaleis is dringend aan een opknapbeurt toe en de gemeente heeft haar inwoners opgeroepen om mee te denken over de toekomst van het sportpaleis. “Het valt mooi samen met de plannen die wij al enige tijd bij Hylas bespreken”, zegt Marcel van Zon. “We hebben Rudmer Heerema (Hylas-lid met ervaring en contacten in de lokale en landelijke politiek) gevraagd ons te helpen.” Volgens Heerema is er bij de sportbonden behoefte naar een indoor sportlocatie met een middelgrote capaciteit. “Een Ahoy in Rotterdam met een capaciteit van 15.000 vul je niet zomaar. Kleinere accommodaties - voor 2.500 tot 4.000 bezoekers - zijn er in Almere en Eindhoven, maar de middelgrote categorie ontbreekt. In Apeldoorn is wel een indoor sportcentrum mét wielerbaan, maar als daar atletiekwedstrijden plaatsvinden, moeten er bijvoorbeeld renbanen worden gecreëerd op de wielerbaan. Dat is niet handig en kan maar een beperkt aantal keer.”

Diverse sporten

Volgens Van Zon kunnen diverse sporten gebruikmaken van het nieuwe sportcomplex. “Met een multifunctionele sportvloer kunnen veel sporten hier terecht. Denk aan volleybal, basketbal, indoorhockey of padel. Met een indoorlocatie op topniveau kunnen we echt Nederlandse of Europese kampioenschappen en zelfs WK’s naar Nederland halen. Ook kunnen topteams hier hun trainingskamp beleggen. Het Van der Valk-hotel dat hier straks neerstrijkt, is daarbij een uitstekende aanvulling. Het is een unieke kans om Alkmaar en de regio op de kaart te zetten. Het sportpaleis heeft al de juiste bestemming en daarom kan er relatief snel gebouwd worden. Hoe lang het moet gaan duren? Het kost sowieso veel tijd, maar als je nu doorpakt kan zo’n sportcomplex er in vijf, zes jaar staan. In Apeldoorn deden ze ongeveer acht jaar over de bouw, maar omdat het sportpaleis al over de juiste bestemming beschikt, kan het sneller gaan.”


Grootse plannen voor Sportpaleis Alkmaar. (Foto: archief)


Enthousiast

Heerema vervolgt: “Iedereen die we spreken over onze plannen is enthousiast. Het NOC*NSF en de Atletiekunie staan echt te springen om zo’n accommodatie. Ze hebben ook aangegeven dat ze hun kennis beschikbaar stellen om mee te denken over de inrichting van zo’n complex. Ik kan me voorstellen dat de provincie en gemeente ook enthousiast worden van dit plan. Net als het onderwijs, want het ROC Sport & Bewegen huist nu al deels in De Meent, maar heeft meer ruimte nodig.”

Kosten

Wat een sportcomplex van deze omvang gaat kosten, durven Van Zon en Heerema niet in te schatten. “Dat hangt compleet af van de wensen en de invulling daarvan”, zegt Van Zon. “Natuurlijk praat je over een hoop geld. Maar als het Rijk, de provincie, gemeente en investeerders meedoen, kun je hier iets unieks neerzetten. We komen nu met onze plannen naar buiten en gaan de komende periode de Alkmaarse politiek warm maken voor dit plan. Dan hoop ik dat er een haalbaarheidsonderzoek komt. Dit is dé kans om topsport naar Alkmaar te halen, maar dit bouw je niet alleen voor Alkmaar. Dit bouw je voor heel Nederland.”