‘Opdat wij nooit zullen vergeten’

Nieuws
Allen tegen Allen.
Allen tegen Allen. (Foto: aangeleverd)


ALKMAAR - De Alkenaer houdt onder deze noemer in de aanloop naar 4 en 5 mei een drieluik met diverse gasten om stil te staan bij de impact van de Tweede Wereldoorlog.

Zondag 28 april is de Alkmaarse schrijver/dichter en beeldend kunstenaar Elly Stolwijk te gast. Medio maart verscheen een opmerkelijk boek van haar hand, met als titel ‘voet in voet  oog in oog’. Elf jaar lang heeft zij onderzoek gedaan naar de gangen van haar vader (Fons Stolwijk) tijdens zijn onvrijwillig verblijf in vijandig Duitsland waar hij als dwangarbeider te werk was gesteld. Na zijn thuiskomst heeft hij tot zijn dood in 2004 niet of nauwelijks over deze periode willen/kunnen praten. Hoe zijn gezin dit heeft ondergaan, hoe de zoektocht naar antwoorden verliep en het uiteindelijke boek werd gevormd wordt besproken tijdens het vraaggesprek dat Bert de Raaf met haar heeft.
Tevens zal Stolwijk fragmenten voorlezen uit het dit bijzondere boek, bestaand uit het verslag van de zoektocht en ontroerende zinnen van 492 woorden, die de omstandigheden vermoeden, waaronder hij geleefd heeft. 492 woorden, 492 dagen dwangarbeid, weekenden, feestdagen en transportdagen buiten beschouwing gelaten.

Allen tegen Allen

De Nederlandse documentaire ‘Allen Tegen Allen’ is donderdag 2 mei te zien in De Alkenaer. In deze film wordt het vooroorlogse Nederlands fascisme onderzocht en wordt de verschuiving merkbaar van wat aanvankelijk overkomt als een komische warboel van ruziënde fascisten naar een stroming, die uiteindelijk steeds duisterder vormen aanneemt. Vanaf het einde van de jaren twintig radicaliseren de fascistische bewegingen; de nadruk komt steeds meer te liggen op haat: tegen de elite, tegen het socialisme, tegen het grootkapitaal, maar vooral ook tegen vreemdelingen en Joden. ‘Allen Tegen Allen’ dateert uit 2019 en is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. De documentaire ging in première tijdens het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 2019 en werd ook vertoond op het Nederlands Film Festival (NNF) 2020. Luuk Bouwman, de maker van de documentaire, is ook aanwezig en zal de film inleiden. Na afloop van de film gaat Sissy Seidenstiker met hem in gesprek waarbij ook het publiek wordt betrokken.

De oom in het fotolijstje

Vrijdag 3 mei wordt het drieluik afgesloten met schrijver/journalist Arie Bergwerff en Bertus de Raaf van De Alkenaer. Twee mannen, die elkaar voorheen niet kenden. Beiden hadden ze een oom, die gedwongen werd naar Duitsland te reizen, maar nooit is teruggekomen. Beiden zijn ze naar hun verloren oom vernoemd en beiden zijn zij (niet wetend van elkaar) een speurtocht gestart om uit te zoeken wat er met hun oom is gebeurd. Met wisselend resultaat.
Arie Bergwerff schreef er een boek over: ’De oom in het fotolijstje’ dat sinds februari 2024 in de boekwinkel ligt. Over hun ervaringen, de impact van de vermissing op de familie en de afloop geven zij een presentatie en gaan zij (ook met het publiek) in gesprek.

Cultuurpodium de Alkenaer is te vinden aan Ritsevoort 36. Meer informatie en tickets om de evenementen bij te wonen zijn verkrijgbaar via de website www.alkenaer.nl.