Ontdek performance-artist Marina Abramovic in Kunstkerk Dijk en Waard

Cultuur
Marina Abramovic zette performance art als kunstvorm op de kaart.
Marina Abramovic zette performance art als kunstvorm op de kaart. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Maak dinsdag 14 mei kennis met het werk van Marina Abramovic, een van de beroemdste performancekunstenaars ter wereld. Isolde Scholberg verzorgt deze middag van 14.00 tot 16.00 uur een lezing in de Kunstkerk Dijk en Waard. Belangstellenden zijn van harte welkom. 

Marina Abramovic (Belgrado, 1946) is een Servische kunstenares die zich bezighoudt met performancekunst. Ze studeerde van 1965 tot 1970 aan de Academie voor Schone Kunsten in Belgrado. Sinds de jaren 70 is zij een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze bracht de performancekunst van het experimentele begin naar de mainstream, gebruikt haar eigen lichaam en test de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Samen met haar geliefde Ulay, die ze in 1975 in Amsterdam ontmoet, wordt ze wereldwijd beroemd met langdurende performances waarin zij hun grenzen tot het uiterste op de proef stellen. 

In haar latere solowerk richt zij zich meer op het verkennen van spiritualiteit en het creëren van een wisselwerking, waarin het publiek actief onderdeel wordt van haar werk en een gedeelde energie. Nog tot en met 14 juli is in het Stedelijk Museum Amsterdam een tentoonstelling over het werk van Abramovic.

Verhaal achter de kunst

Isolde Scholberg biedt een levendige en vaak verrassende kennismaking met kunst in de meest brede zin van het woord. Van de klassieke oudheid, de Italiaanse renaissance tot hedendaagse kunst, Isolde vertelt over een breed scala aan kunsthistorische onderwerpen.
Als cultuurwetenschapper plaatst zij kunstwerken daarbij in een breder historisch en cultureel kader en biedt zo nieuwe en soms onverwachte inzichten. Kunst wordt immers nog leuker en interessanter wanneer je de achtergrond ervan kent. Op deze manier komt kunst echt tot leven. Haar motto is dan ook: ‘het verhaal achter de kunst’. Isolde deelt haar liefde voor de kunst graag met zoveel mogelijk mensen. Want wat is er mooier dan samen kunst ontdekken en ervan genieten?

Tickets voor deze bijzondere lezing bestel je via www.kunstkerkdijkenwaard.nl. De Kunstkerk is te vinden aan het Kerkplein 1 in Sint Pancras.