Slalommend langs klimaat en scholen

Gemeentenieuws
Wat zullen de prioriteiten qua wegbeheer zijn?
Wat zullen de prioriteiten qua wegbeheer zijn? (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Maandagavond waren er twee raadscommissies aan de slag. De democratisch gekozen vertegenwoordigers bogen zich in de ene commissie over het programma ‘Klimaat’. Dat is een BUCH-breed gepresenteerd programma, in Heiloo samen met Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo. In 1972 was er het Rapport van de Club van Rome, zorgen over de aarde. Je ziet nu, toch ruim vijftig jaar later, dat overal in ieder geval de lokale overheid volop doende is met klimaat. Dat gaat verder dan milieu, veel verder. Eigenlijk raakt ‘klimaat’ aan alles, werkelijk alles. En dat is heel goed opgeschreven in het rapport dat maandag ter tafel lag.

door Ed Bausch

De commissievergadering kon niet worden nagekeken op de website en de verslaggever van dienst was die avond verhinderd. Daarom hiermee een soort van opsomming van de thema’s waar de commissieleden en straks de gemeenteraad zich over buigen, in het belang van de toekomst van Heiloo en haar inwoners.

Hart voor klimaat

Energietransitie is nog een abstract woord. Het wordt al concreter als het gaat over hemelwaterberging, of medewerkers zoeken met een hart voor klimaat. Interesse in het stimuleren van circulaire economie, duurzame bedrijfsvoering bij ondernemers. Met aandacht voor Stappen en Trappen en Duurzame Mobiliteit, natuurvriendelijk isoleren. En over dat laatste: hoe kunnen mensen met wat minder euro’s op de bankrekening ook deelgenoot worden in de veranderingen en verbeteringen? En er is de vraag: waar komen nog meer zonnepanelen, waar de windmolens? Door de bespreking zal de notitie concreter worden. Het zal duidelijker worden, wanneer er in de gemeenteraad verder over wordt gesproken.

Beeld van scholen

In een andere commissie lag een zeer gedetailleerd beeld over scholen in Heiloo. Over de bouwkundige staat, de te verwachten groei (met 600) van het aantal leerlingen, mogelijkheden tot omvorming naar Integrale Kindcentra. Natuurlijk speelt hier ook alles dat in het klimaatrapport staat.

Wegbeheer

In de derde commissie tot slot het wegbeheer, een beeld tot 2033. Om te voorkomen dat het dan slalommen wordt langs gaten in het asfalt is het nodig de vinger aan de pols te houden. Er is een jaarlijks budget voor klein onderhoud van bijna zes ton en er is een bedrag van ruim een ton voor groter onderhoud. Houden die budgetten stand als de financiële ‘ravijnjaren’ (als de rijksoverheid per 2026 minder uitkeert in het Gemeentefonds) werkelijkheid worden? En wat zijn dan de prioriteiten? Asfalteren van meer erftoegangswegen misschien niet.

Zie ook www.heiloo.nl.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant