Verkoopexpositie collectie Jan Floris Swagerman bij Oud Hoorn

Cultuur
Vrijwel alle werken betreffen Hoornse stadsgezichten.
Vrijwel alle werken betreffen Hoornse stadsgezichten. Foto's: aangeleverd

HOORN - De Vereniging Oud Hoorn heeft een bijzondere schenking van 45 schilderijen en een twaalftal aquarellen ontvangen. Hierbij was het de uitdrukkelijke wens van de maker, Jan Floris Swagerman (autodidact), dat de mogelijke opbrengst ten goede zou komen aan de Vereniging Oud Hoorn. 


De werken van Swagerman, een autodidact, zijn nooit tentoongesteld. Vrijwel alle werken betreffen Hoornse stadsgezichten in een stijl die sterk lijkt op die van Cornelis Springer. Een romantische blik op hoe Hoorn er in de zeventiende eeuw uitgezien zou hebben. Door een bod te doen op een schilderij of aquarel kun je in het bezit komen van een van de werken. De hoogste bieder van ieder object krijgt na 10 juni bericht of het bod geaccepteerd is.


Opbrengst

Vereniging Oud Hoorn heeft een goede bestemming voor de te verwachten opbrengst gevonden. Gezien zijn passie voor tekenen en schilderen, gaan Oud Hoorn de naam van Jan Floris Swagerman verbinden aan een tweejaarlijkse wedstrijd op de grens van erfgoed en kunst. Het is dan de bedoeling dat onze stad beeldend wordt weergegeven. Zowel amateurs als professionals kunnen aan deze wedstrijd deelnemen. Als eerste prijs wordt een bedrag van duizend euro beschikbaar gesteld, voor zowel de professional als voor de amateur.

De verkoopexpositie is van 9 maart tot 8 juni elke dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur te zien in het verenigingsgebouw aan Onder de Boompjes 22 in Hoorn.