Sluiting Pvo Amsterdam onrechtmatig: oordeel mogelijk ook gevolgen voor Hoornse locatie

Nieuws
De geschillencommissie heeft geoordeeld heeft dat de sluiting van de School voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs in Amsterdam onrechtmatig is. Mogelijk heeft dit besluit ook gevolgen voor de locatie in Hoorn.
De geschillencommissie heeft geoordeeld heeft dat de sluiting van de School voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs in Amsterdam onrechtmatig is. Mogelijk heeft dit besluit ook gevolgen voor de locatie in Hoorn. Foto: Google Street View

HOORN - Goed nieuws voor Pvo in het Missiehuis in Hoorn: dinsdag 23 april kwam naar buiten dat de geschillencommissie geoordeeld heeft dat de sluiting van de School voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs in Amsterdam onrechtmatig is. Dit besluit kan ook gevolgen hebben voor de mogelijke sluiting van de locatie in Hoorn.

Na de aankondiging van de sluiting van de Amsterdamse locatie op 1 augustus, uitten leraren en ouders hun onvrede via protesten. Dit gebeurde ook in Hoorn. Een aantal van hen heeft de kwestie voorgelegd aan de geschillencommissie voor onderwijs, vanwege bezwaren tegen de gang van zaken rondom de sluiting. De medezeggenschapsraad van de school heeft eerder in een brief aangegeven volledig buitenspel te zijn gezet bij het sluitingsbesluit. In een brief aan de medezeggenschapsraad van de School voor Persoonlijk Voortgezet Onderwijs heeft de geschillencommissie bevestigd dat de sluiting van de Amsterdamse locatie daadwerkelijk onrechtmatig is geweest. ‘De commissie oordeelt dat het bevoegd gezag bij de afweging van de betrokken belangen, niet in redelijkheid tot zijn besluit heeft kunnen komen om Pvo Amsterdam per 1 augustus 2024 te sluiten en dat dit besluit niet in stand kan blijven’, zo staat in de brief te lezen. 

Dit betekent in feite dat het schoolbestuur niet alle noodzakelijke stappen heeft genomen in het proces van sluiting. De medezeggenschapsraad is op cruciale momenten niet geïnformeerd of om advies gevraagd. Hierdoor lijkt de sluiting van de school per 1 augustus nu van de baan. Dit oordeel kan grote gevolgen hebben voor de voorgenomen sluiting van Pvo in Hoorn. Ook daar wordt overwogen de school te sluiten. De kans is groot dat hier vergelijkbare fouten zijn gemaakt door het bestuur.

De medezeggenschapsraad van Pvo Hoorn laat in een brief aan de ouders weten dat het gesprek nu geheel open ligt. ‘Er kan nog geen sprake zijn van een sluiting, dus hoe nu verder’, zo is te lezen. Verder wordt in de brief benadrukt dat de focus op kwaliteitsverbetering en werving van leerlingen de hoogste prioriteit heeft. Bestaansrecht voor Pvo Hoorn kan alleen maar worden verzekerd als deze twee zaken voor de toekomst op de rails worden gezet.