Huiskamer voor de buurt in Betsy Perk voorziet in behoefte

Nieuws
De vier afgevaardigden van Intermaris, Stichting Netwerk, Esdegé Reigersdaal en de bewoners samen met de andere betrokkenen en de cliënten van Esdegé Reigersdaal, die de bemensing van de Huiskamer voor hun rekening nemen.
De vier afgevaardigden van Intermaris, Stichting Netwerk, Esdegé Reigersdaal en de bewoners samen met de andere betrokkenen en de cliënten van Esdegé Reigersdaal, die de bemensing van de Huiskamer voor hun rekening nemen. Foto: aangeleverd

HOORN - Eind september werd de Huiskamer voor de buurt in Betsy Perk feestelijk geopend. Na een paar maanden ‘proefdraaien’ tekenden de afgevaardigden van Intermaris, Stichting Netwerk, Esdegé Reigersdaal én de bewoners de samenwerkingsovereenkomst. Dat deden ze in de Huiskamer zelf, waar op dat moment vele bewoners waren die een spelletje speelden, koffie dronken en het laatste nieuws doornamen. Het doel is bereikt, mensen die elkaar ontmoeten en samenzijn en dat is mooi om te zien. Het is een echte Huiskamer voor de buurt geworden.

Vanwege wijzigingen in de financiering van de zorg kon WilgaerdenLeekerweideGroep het restaurant in Betsy Perk niet langer exploiteren. Daardoor ontstond er behoefte aan wat anders in die ruimte. Aan elkaar ontmoeten, gezelligheid en activiteiten. Uit onderzoek van Stichting Netwerk bleek dat er al veel activiteiten door de bewoners zelf werden georganiseerd en dat ze die wilden behouden en uitbreiden. Ook bleek dat die behoefte er niet alleen was onder de bewoners van het complex, maar ook van de omliggende complexen. Een ontmoetingsruimte leek de ideale oplossing. De vier partijen hebben de handen ineen geslagen en voorzien nu in die behoefte.

Samen 

Intermaris zorgt voor het gratis beschikbaar stellen van de huiskamer voor de buurt. Stichting Netwerk ondersteunt de bewoners en betrokken partijen bij het organiseren van een aantrekkelijk activiteitenaanbod dat past bij de behoeften van de bewoners. Zij streeft daarbij naar zoveel mogelijk zelfbeheer door bewoners. Esdégé Reigersdaal zorgt voor de dagelijkse openstelling van de huiskamer op werkdagen tussen 9.30 en 15.00 uur en zorgt voor de in- en verkoop van koffie en thee en versnaperingen tijdens de inloop en koffieochtenden. De bewonersvertegenwoordigers zorgen voor het informeren, betrekken en enthousiasmeren van bewoners uit het eigen complex en van de bewoners van omringende complexen om deel te nemen aan de huiskamer activiteiten en zelf wat te organiseren.

Voorkomen vereenzaming 

Een bruisende huiskamer voor en door bewoners en omwonenden van de omringende complexen. Dat is het doel. Waarbij primair wordt ingezet op het voorkomen van vereenzaming en het vergroten van het woon- en leefplezier van ouderen. Een ruimte waar de gebruikers zich nauw bij betrokken voelen en eigenaarschap ervaren. Ook willen de samenwerkende partners leer- en participatiekansen bieden voor bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld studenten.

Voorbeeld

In de toekomst moet de zorg met minder zorgprofessionals meer ouderen verzorgen. De zorg moet zich richten op haar kerntaken, daardoor verandert de opzet van woonzorgcomplexen. “De Huiskamer kan een mooi voorbeeld zijn voor andere complexen, waar de zorg zich meer op de kerntaken gaat richten. Zodat de ouderen in en rondom deze complexen samen fijn ouder kunnen worden. Intermaris draagt daar graag aan bij, net als de andere samenwerkingspartners”, laat directeur Wonen Jurre Terhorst van Intermaris weten

De Huiskamer is mede mogelijk gemaakt door gemeente Hoorn en Provincie Noord-Holland. Meer informatie over de Huiskamer voor de buurt is te lezen op www.hoornkersenboogerd.nl/huiskamervoordebuurt .