Zaanstad genomineerd als 'diervriendelijke gemeente van Nederland'

Algemeen
Dieren hebben het in Zaanstad goed. ....Je zou er moe van worden... (wroefff)...
Dieren hebben het in Zaanstad goed. ....Je zou er moe van worden... (wroefff)... (Stockfoto)

ZAANSTAD - Van goudvis (weg met die ronde kom!) tot onstuimige pup die zich mag uitleven op een losloopgebied: dieren hebben het in Zaanstad goed. Althans, dat blijkt uit de voortgangsrapportage Dierenwelzijn die zojuist is uitgekomen.

Ondanks de coronacrisis zijn er goede stappen gezet om het dierenwelzijn in gemeente Zaanstad te verbeteren aldus de rapportage. De rapportage is samen met de partners, zoals Stichting Dierenzorg, opgesteld. Ook de acties voor 2021 staan in de rapportage.

Wethouder Natasja Groothuismink: ‘We zijn trots op onze maatschappelijke partners en hoe zij tijdens deze crisis hulp zijn blijven bieden aan dieren in nood. We zijn als gemeente Zaanstad genomineerd als een van de tien meest diervriendelijke gemeentes van Nederland. Dat hebben we als partners èn gemeente echt samen gedaan!’.

Handhaving gevaarlijke honden

In 2019 stelde de gemeenteraad de nieuwe nota dierenwelzijn vast, waar in februari 2020 ook een uitvoeringsagenda voor werd vastgesteld. De actiepunten voor 2020 waren opgedeeld in twee thema’s. De eerste helft van het jaar zou in het teken staan van het op orde krijgen van de basis. Dit betekent: overeenkomsten vernieuwen, jaarlijkse acties zoals de aanpak van ganzenoverlast en deze evaluatie structureel regelen en de handhaving van gevaarlijke honden goed regelen. De handhaving van gevaarlijke honden kost uiteindelijk meer tijd dan aanvankelijk verwacht en zal daarom in 2021 worden afgerond.

De tweede helft van het jaar zou eigenlijk als thema ‘zorg en dierenwelzijn’ hebben, waarbij zorgverleners konden worden uitgenodigd bij de bijeenkomst van de Werkgroep Dierenwelzijn. De komst van COVID-19 heeft er echter voor gezorgd dat dit niet doorging: de zorg had andere prioriteiten. Wel zijn de bijbehorende actiepunten succesvol afgerond: de bekendheid van Dierenbuddy, en dierenwelzijn is opgenomen in het lokale actieplan ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ en de signalering van verminderd dierenwelzijn is onderdeel van de training voor hulpverleners.

Dierenmishandeling

Wethouder Groothuismink: ‘Het belang hiervan is tweeledig: dierenmishandeling/dierverwaarlozing kan een aanwijzing zijn voor huiselijk geweld binnen het huishouden, en dierenmishandeling kan tot gevolg hebben dat slachtoffers van huiselijk geweld het huis niet verlaten omdat zij het huisdier niet kunnen meenemen. Om deze redenen is het erg van belang dat verminderd dierenwelzijn tot het signalenpakket van hulpverleners behoort. Ook het komende jaar blijven we aandacht besteden aan het thema ‘zorg en dierenwelzijn’.’

Plannen voor 2021

‘De acties die voor het nieuwe jaar op het programma staan zijn onder meer het onderzoeken van de mogelijkheden van het toelaten van schuilstallen, het beperken van de invloed van vuurwerk, en het inventariseren van het dierenwelzijn bij kinderboerderijen en hoe we ons kunnen inzetten voor voorlichting en preventie. Naast de uitvoeringsagenda, kunnen er ook actuele actiepunten worden gevormd. Uit het overleg van de Werkgroep Dierwelzijn bleek dat de Dierenambulance regelmatig kattenkolonies vindt. Om de kattenkolonies integraal aan te pakken gaan we hier komend jaar gezamenlijk mee aan de slag’ laat de gemeente weten.