Heijdse Lijn krijgt nieuwe bus: vanaf deze datum rijdt-ie

Cultuur
Het huidige busje is inmiddels een vertrouwd fenomeen in Ter Heijde en Monster. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend.
Het huidige busje is inmiddels een vertrouwd fenomeen in Ter Heijde en Monster. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend. (Foto: Archief)

Goed nieuws voor gebruikers van De Heijdse Lijn, die heen en weer pendelt tussen Monster en Ter Heijde. Hun langverwachte grotere bus wordt volgende maand al een feit. En er is meer goed nieuws: de dienst wordt met drie jaar verlengd. Bovendien gaat de bus vaker rijden.

Steeds meer mensen maken gebruik van De Heijdse Lijn: 1800 per jaar maar liefst. In het huidige busje kunnen niet altijd alle passagiers mee, zeker met alle rollators die regelmatig mee moeten. Bovendien begon hij op z’n einde te raken. Daarom begon de organisatie uit te kijken naar een nieuwe, grotere bus. Die hebben ze nu gevonden: een Toyota ProAce Electric Long. 


U belt en het busje snelt

Dit nieuwe voorraadmodel uit 2022 werd Stichting HinT aangeboden tegen een fikse korting, staat te lezen in de nieuwe Dorpsinfo Ter Heijde van april. In deze bus passen niet alleen zes tot zeven personen, maar kunnen ook de nodige rollators en opvouwbare rolstoelen moeiteloos mee in de ruime bagageruimte. Dat de bus elektrisch rijdt, vindt de stichting ook een voordeel. De dienst blijft ook in de nieuwe periode gratis, onder het vertrouwde motto: “U belt en het busje snelt”.

Om dit te kunnen financiëren, hoopt de organisatie op een bijdrage vanuit de Vervoersautoriteit Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), én op steun van sponsors en fondsen. Verder zoekt de organisatie nog nieuwe vrijwillige chauffeurs, naast de twintig die er al actief zijn.  

Woensdag 10 april

Op woensdag 10 april wordt de nieuwe bus feestelijk in gebruik genomen. Die dag rijdt De Heijdse Lijn dus niet, maar de volgende dag kunnen passagiers weer volop instappen. De nieuwe bus krijgt trouwens een exclusieve parkeerplaats, naast de Boei in de Pietersonstraat. “Tussen de middag hoeft de bus dan niet voor een uurtje de garage in en uit te worden gereden. En het is ook een mooie plek voor passagiers om te kunnen instappen bij het beginpunt. Ook wordt de garage speciaal voor de grotere bus aangepast, want die bleek een meter te kort te zijn. Voor het mooie is de garage ook wat aan de smalle kant, maar dat kunnen de chauffeurs vast oplossen met hun stuurmanskunst.

Wat er met het oude busje gaat gebeuren, weet men nog niet. Verkoop lijkt de beste optie, schrijft Stichting HinT.

Bron: Dorps-Info, Uitgave van HinT Ter Heijde aan Zee, april 2024.