‘Gezinnen weer bij elkaar brengen, is het mooiste van het werk’

Nieuws
Nadine Reumer is vrijwilliger in het juridisch team bij VluchtelingenWerk Nederland .
Nadine Reumer is vrijwilliger in het juridisch team bij VluchtelingenWerk Nederland . (Foto: aangeleverd)

STREEK - VluchtelingenWerk Nederland zoekt per 1 april enthousiaste vrijwilligers voor een nieuw te openen opvanglocatie in Zaandam. Nadine Reumer is vrijwilliger in het juridisch team bij VluchtelingenWerk Nederland en helpt asielzoekers op een schip dat dienst doet als noodopvanglocatie. Ze staat vluchtelingen met raad en daad terzijde: geeft voorlichting, legt uit hoe procedures verlopen, signaleert problemen en werkt waar mogelijk aan oplossingen.

Nadine is vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland op een opvangschip 

Eén dag per week is Nadine te vinden op asielboot Galaxy. “Mijn specialiteit, als je het zo kunt noemen, is gezinshereniging. ’s Ochtends draaien we spreekuur en ’s middags werken we het spreekuur uit en doen we intakegesprekken. Het werk is heel divers. We helpen eigenlijk met alles waar mensen vragen over hebben. Van brieven die zijn binnengekomen en voorlichting over de asielprocedure tot het indienen van een gezinsherenigingsaanvraag.”

‘Als vrijwilliger bouw je ook relaties op met mensen’

“De meeste van mijn collega’s hebben een achtergrond in rechten, maar ik ben acteur. Ik ben in het buitenland opgegroeid. Als kind heb ik in het Midden-Oosten gewoond en in Amerika gestudeerd. Sinds een paar jaar woon ik in Nederland. Ik heb eigenlijk altijd vrijwilligerswerk gedaan en ben geïnteresseerd in asielbeleid. Je leert echt veel van je collega’s, en VluchtelingenWerk biedt enorm veel cursussen aan. Er is veel te leren en het is allemaal ontzettend interessant.”

Van elkaar leren

Nadine vindt de interactie met collega’s en cliënten het leukste aan het werk. Een relatie opbouwen, en toepassen wat je leert. “Ik wil heel graag dat mensen op een veilige plek kunnen zijn en samen kunnen zijn met hun familie. Integratie vind ik heel interessant, daar draag je natuurlijk ook aan bij. Als vrijwilliger op de boot bouw je ook relaties op met mensen. Ik kan iets van hen leren, zij kunnen iets van mij leren, dat gaat twee kanten op.”

Persoonlijke verhalen

Bij een aanvraag voor gezinshereniging moet je onder andere details geven over hoe de persoon zijn of haar partner heeft ontmoet. Als vrijwilliger hoor je dan ook allerlei persoonlijke verhalen. Een verhaal dat er voor Nadine uitsprong was dat van een Syrische man: “Hij was imker en moest bijenkasten installeren op het landgoed van zijn ‘toekomstige schoonvader’. Toen hij zijn toekomstige vrouw zag lopen tussen de olijfbomen is hij verliefd op haar geworden. Zo gelukkig als hij dat vertelde. En dat we dat dan mogen delen en kunnen vechten voor de hereniging met zijn vrouw en kinderen is het mooiste van het werk.”

Vechten voor een ander

Nadine merkt op dat het niet alleen maar gelukkige verhalen zijn die ze hoort. ‘De mensen hebben heftige en vaak verdrietige dingen meegemaakt. Dat is ook wel je drijfveer. Je vecht ervoor dat iemand volgende stappen kan maken in zijn of haar leven.’ Het geeft veel voldoening, vindt ze. ‘Het is echt een enorm mooie kans om nieuwe mensen te ontmoeten, veel kennis op te doen én iets te doen voor anderen.’

Ook iets voor jou?

Wil jij je ook inzetten en vluchtelingen na hun aankomst in Nederland begeleiden? Bied jij een luisterend oor? VluchtelingenWerk Nederland zoekt per 1 april enthousiaste vrijwilligers voor een nieuw te openen opvanglocatie in Zaandam. Neem bij interesse contact op met recruiter Noëlle de Dreu, ndedreu@vluchtelingenwerk.nl of 06 518 07 253. De vacature staat ook op Zaankanters Voor Elkaar.

Afbeelding