Video

De Laat met water of groen?

Algemeen
De 'water' variant van de Laat.
De 'water' variant van de Laat. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Laat-west krijgt een opknapbeurt en de gemeente heeft samen met de ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk en een landschapsarchitectenbureau twee ideeën uitgewerkt. De eerste mogelijkheid is dat water terugkeert op de Laat. Fietsers worden in deze variant geweerd uit dit deel van de Laat. In de andere variant is er vooral ruimte voor groen. Fietsers zijn dan - net als nu - welkom in de winkelstraat.


Zaterdag 20 februari start het participatietraject voor de nieuwe inrichting van de Laat-west, het deel tussen de Huigbrouwerstraat en Koorstraat. De twee modellen zijn te zien op www.alkmaar.nl/nieuwelaatwest. Publiek kan tot uiterlijk 7 maart reageren op de plannen. Ook kan er worden aangegeven of men deel wilt nemen aan één van de themasessies, die dit voorjaar plaatsvinden. De plannen zijn ontwikkeld door Landschapsarchitectenbureau B+B en ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk.


In 2020 stelde de gemeenteraad de Detailhandelsstructuur Binnenstad en Overstad vast. Een belangrijk speerpunt hierin is het compacter en gemengder maken van het winkelgebied in de binnenstad. Op dit moment wordt al een aantal projecten aangepakt, zoals het vergroenen van de Prachtstraatjes. Wethouder Pieter Dijkman: “De uitstraling van een topwinkelstraat, dat is wat we voor ogen hebben voor de Laat-west. Een winkelstraat waar bezoekers, ondernemers en bewoners graag verblijven. Ik ben heel benieuwd welk model het meest aanspreekt. Misschien wordt het wel een combinatie van de twee modellen, dat kan ook.”

De 'groene' variant van de Laat.