Winnaar upcycle bicycle stoot door naar landelijke finale

Algemeen
Het Alkmaarse project Stoere Afvalproducten #upcyclebicycle.
Het Alkmaarse project Stoere Afvalproducten #upcyclebicycle. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het Alkmaarse project Stoere Afvalproducten #upcyclebicycle is zaterdag 22 januari de provinciale winnaar geworden van de Kern met Pit-buurtprojecten. Ruim honderd projecten werden deze dag gepresenteerd en elke provincie koos één project tot trofeewinnaar. Het project strijdt nu in de landelijke finale voor de Gouden Pit.

De upcycle bicycle. Zo heet ie. De elektrische bakfiets waarop jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt koffieprut en andere waardevolle grondstoffen bij Alkmaarse restaurants en ondernemingen ophalen. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de Alkmaarse circulaire doelen tegen verspilling van grondstoffen. Vanaf eind juni rijdt de ‘upcycle bicycle’ door het centrum van Alkmaar. Het afval wordt met de fiets naar moestuinen en een pluktuin gebracht en daar verwerkt tot compost. De pilot is mede tot stand gekomen dankzij de Innovatieraad Alkmaar. Deze raad brengt de gemeente, ondernemers en bewoners samen om de Sustainable Development Goals, kortweg SDG’s, te halen in de regio Alkmaar.

Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra. De jury vindt het Alkmaarse project een prachtig initiatief met alle ingrediënten van een echte Kern met Pit. Stoere Afvalproducten, winnaar Kern met Pit Trofee Noord-Holland strijdt samen met elf andere ambitieuze buurtprojecten op 25 juni tijdens ‘We doen het Samen!’ in de landelijke finale voor de Gouden Pit. De landelijke winnaar wordt bepaald door internetstemmen en een vakjury. In totaal ontvangen drie projecten een prijs: de Gouden, Zilveren of Bronzen Pit plus een geldbedrag oplopend tot wel 3.000 euro.