Einde aan Stichting ‘Alkmaarders helpen Alkmaarders’

Algemeen
Overhandiging van de cheques aan Stichting Marian Kaij (2500 euro) en Stichting Truus Wijsmuller-Meijer (5000 euro)
Overhandiging van de cheques aan Stichting Marian Kaij (2500 euro) en Stichting Truus Wijsmuller-Meijer (5000 euro) (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - De Stichting ‘Alkmaarders helpen Alkmaarders’ wordt opgeheven. Het bedrag dat nog in kas was, is woensdagmiddag overhandigd aan vertegenwoordigers van de Stichting Marian Kaij (2500 euro) en aan vertegenwoordigers van Stichting Truus Wijsmuller-Meijer (5000 euro). 

“De stichting is 4 maart 2018 opgericht om ernstig zieke Alkmaarders te helpen die buiten de reguliere zorg vielen”, zegt Annemiek Klever, voorzitter van ‘Alkmaarders helpen Alkmaarders’. Het idee voor de stichting kwam door oud-wethouder Mirjam Hamberg die zelf ziek was en geen middelen had voor een immuunbehandeling in Mexico. Een benefietactie maakte de behandeling toch mogelijk, maar Hamberg overleed alsnog in mei 2019.

“We wilden met de stichting mensen helpen met het organiseren van crowdfunding-acties om zo voldoende geld bij elkaar te krijgen om hun dierbaren te helpen, bij het vinden van innovatieve manieren om hun gezondheidssituatie te verbeteren of bij het realiseren van een ziektebehandeling in het buitenland. Zo’n behandeling is vaak kostbaar en wordt meestal niet vergoed door de verzekering”, vervolgt Klever. “Door de coronapandemie en een tekort aan capaciteit lukt het ons niet meer hieraan te voldoen. Zo nuchter kun je het stellen en daarom heffen we de stichting op en gaat het beschikbare geld naar twee Alkmaarse vrijwilligersorganisaties: Stichting ‘Marian Kaij’ en Stichting ‘Truus Wijsmuller-Meijer’. Beide organisaties sluiten goed aan bij waar onze stichting altijd voor heeft gestaan. Ze houden zich bezig met zorg en welzijn en hebben een project op het oog, waarvoor zij de gelden heel goed kunnen gebruiken.” 

Het bestuur van de Stichting ‘Marian Kaij”wil het geld gebruiken voor een animatie, waarmee meer bekendheid gegeven kan worden aan de buddy-projecten. Het gaat om het koppelen van vrijwilligers als buddy aan patiënten of ouderen in een eenzame of hulpbehoevende situatie. De buddy helpt patiënten bij het vinden van de weg in de gezondheidszorg en kan ondersteuning bieden in de thuissituatie. Het motto van Truus Wijsmuller-Meijer was: “Als je kunt helpen, moet je helpen”. De naar haar vernoemde stichting wil in haar voetsporen wijzen op mogelijkheden om hulp te bieden waar het kan en waar het moet. Het geld, dat op 6 april overhandigd werd, wordt vooral worden gebruikt voor de tweejaarlijkse prijs voor een project dat het meest past bij het charitatieve, medemenselijke werk van Tante Truus. De eerste prijsuitreiking vindt plaats op 21 april, de verjaardag van Tante Truus. “Zodra de financiële afronding een feit is, wordt de Stichting ‘Alkmaarders helpen Alkmaarders’ definitief ontbonden.”