Museum Truus Wijsmuller in voormalige Ollily-winkel geopend

Algemeen
Burgemeester Anja Schouten en oud-burgemeester Piet Bruinooge openen het pop-up Truus Wijsmuller museum.
Burgemeester Anja Schouten en oud-burgemeester Piet Bruinooge openen het pop-up Truus Wijsmuller museum. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - De voormalige Ollilly-winkel is omgetoverd tot Museum Truus Wijsmuller, over het leven van de Alkmaarse verzetsheld. De opening werd verricht door oud-burgemeester Piet Bruinooge en de huidige burgemeester Anja Schouten. 

Hier wordt het bijzondere verhaal verteld over deze in Alkmaar geboren en getogen vrouw, die 10.000 kinderen het leven redde uit handen van de nazi’s. Voor Truus werd twee jaar geleden een fraai beeld onthuld op de Gewelfde Stenenbrug. Een tweede deel van de expositie zoomt in op de relatie tussen Alkmaar en Bath, de Engelse stad die zoveel betekende voor Alkmaar vlak na de oorlog, met voedsel- en kledinghulp. De vriendschapsband tussen onze steden bestaat al 77 jaar. Alkmaarder Eli Prins, die naar Engeland vluchtte en in Bath terecht kwam, zorgde ervoor, dat de bevolking van Bath zich het lot van de Alkmaarders aantrok. Twee beroemde Alkmaarders, die onze band met Engeland vertegenwoordigen: Truus, die de vluchtelingen-kinderen naar Engeland liet ontsnappen; Eli Prins, die in Engeland overlevingspakketten voor Alkmaar organiseerde. 

Expositie

De expositie is op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag (12-17 uur, vrijdags 11-17 uur) te zien tot eind juni. Foto’s, teksten en films vertellen de beide verhalen. Klassen en groepen kunnen een eigen tijdstip reserveren en desgewenst een inleiding krijgen. Wel op aanvraag (tantetruusishier@gmail.com). Voor de buitenlandse toeristen zijn er begeleidende teksten in het Engels en in het Duits. De toegang is gratis.