Negentig gezinnen ontvangen leespakket

Algemeen
De VoorleesExpress Alkmaar neemt 90 leespakketten in ontvangst. V.l.n.r.: uitgever Rikky Schrever met Saskia Brink en Warja Kruithof van de VoorleesExpress Alkmaar. Foto: Humanitas.
De VoorleesExpress Alkmaar neemt 90 leespakketten in ontvangst. V.l.n.r.: uitgever Rikky Schrever met Saskia Brink en Warja Kruithof van de VoorleesExpress Alkmaar. Foto: Humanitas. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ook in en om Alkmaar wonen ouders die moeite hebben om hun eigen kinderen voor te lezen. De kans dat de volgende generatie ook blijft zitten met een taalachterstand, is groot. Daarom neemt Stichting VoorleesExpress 90 leespakketten in ontvangst om uit te delen aan Alkmaarse laaggeletterde gezinnen, met dank aan de redactie van ERWASEENS.

Verhalentijdschrift ERWASEENS is ontstaan vanuit de gedachte dat kinderen beter presteren op school wanneer zij regelmatig worden voorgelezen. Uitgever Rikky Schrever zegt hierover: “Lezen is een belangrijke vaardigheid waar je de rest van je leven profijt van hebt, en waar je al zo vroeg mogelijk mee in aanraking moet komen. Voorlezen is daarbij de eerste stap. Kinderen die veel zijn voorgelezen, lezen later zelf ook nog lang en gelukkig.”

Donaties

Helaas hebben niet alle kinderen gelijke kansen als het om lezen gaat. Saskia Brink, coördinator bij Stichting VoorleesExpress: “Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarrière.” Daar besloot de redactie van ERWASEENS wat aan te doen. Rikky Schrever: “We hebben onze lezers gevraagd verhalentijdschriften te doneren aan de VoorleesExpress.” Daar werd massaal gehoor aan gegeven; er werden 90 tijdschriften gedoneerd. “Het is hartverwarmend om te zien dat onze lezers zo begaan zijn met gezinnen waar voorlezen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.” Saskia Brink vult aan: “Daar zijn we heel blij mee, zeker met het oog op de feestdagen. Veel van deze gezinnen hebben thuis geen boeken of tijdschriften.”

Vrijwilligers

De uitgeverij besloot het aantal te verdubbelen zodat de gezinnen een leespakket ontvangen met twee boekjes, plus een poster van Sprookjesland. “Door de fijne samenwerking met Stichting VoorleesExpress weten we zeker dat onze verhalentijdschriften een goede bestemming krijgen.” De stichting verzorgt namelijk niet alleen de verspreiding van de leespakketten, maar zorgt er ook voor dat er daadwerkelijk zal worden voorgelezen. Bij de deelnemende gezinnen komt 20 keer een vrijwilliger thuis om zowel de kinderen als de ouders voor te lezen. “Kinderen vanaf 8 jaar kunnen de verhalen ook zelf lezen,” besluit Schrever. “Het zou toch geweldig zijn als zij vervolgens hun ouders, broertjes en zusjes gaan voorlezen?”